Ранкове і денне засідання 22 квітня
Після довгих перерв і емоційних обговорень народні депутати ухвалили (250 голосів — «за») проект постанови про інформацію щодо подій, які мали місце на виборах міського голови Мукачевого Закарпатської області. Зокрема, Генеральній прокуратурі, Міністерству внутрішніх справ та Службі безпеки України доручили в межах відповідної компетенції забезпечити організацію вивчення і встановлення всіх обставин, що мали місце під час виборів. Про результати перевірок Генпрокуратура та СБУ мають поінформувати Верховну Раду.
Ще на початку ранкового засідання відчувалося, що народні депутати знову повернуться до обговорення мукачівських подій. Після десятихвилинної роботи на вимогу чотирьох фракцій — «НУ», КПУ, СПУ та БЮТ — було оголошено півгодинну перерву, яка затяглася майже на годину. Після чого комуністи та соціалісти вимагали включити до порядку денного питання про відкликання українських миротворців з Іраку, а «Наша Україна» і БЮТ — повернутися до скандальних подій у Мукачевому. Проте жодна з пропозицій довгий час не могла набрати достатньої кількості голосів, аж поки головуючий — Перший заступник Голови ВР Адам Мартинюк — не нагадав депутатам, що на погоджувальній нараді домовилися про включення до порядку денного розгляду трьох постанов стосовно подій на Закарпатті. (Ситуація мало не загострилася, коли в сесійній залі ненадовго з’явився Прем’єр-міністр Віктор Янукович). Автор двох з них — Андрій Шкіль (БЮТ), констатуючи «загрозливі тенденції зростання незаконного втручання органів державної влади» у перебіг місцевих подій, просив звернутися до Президента України з пропозицією звільнити з займаної посади главу адміністрації Президента. Він наголошував, що ситуація в Мукачевому — вибухонебезпечна, і закликав Верховну Раду справедливо висловити своє ставлення до подій. Парламентарій зачитав звернення мешканців Мукачевого, які вимагали відставки замовників кривавих подій. Другою постановою автор пропонував проголосувати за першу постанову в таємному режимі. Якщо другий документ з процедури голосування депутати підтримали, то для ухвалення першого не вистачило двох голосів. А Степан Гавриш, представляючи свій проект постанови (яку і ухвалили народні депутати), зазначив, що парламентарії не повинні у цій ситуації керуватися емоціями, а дотримуватися Конституції і підтримати об’єктивне розслідування. Після чого зіставити факти і результати правоохоронців із висновками Спеціальної парламентської комісії та прийняти відповідне рішення. За його словами, проект постанови від шести фракцій — максимально толерантний документ, який не політизуватиме ситуацію. На що комуніст Іван Мигович назвав документ Гавриша «тактикою зволікання», що в цілому не вирішить ситуації. А голова Спеціальної тимчасової комісії Юрій Оробець назвав події на Закарпатті відвертою вакханалією. Він оприлюднив прізвища осіб, які, за його словами, керують кримінальними структурами, і просив вважати його виступ як запит до вищих керівників держави.
На початку ранкового засідання депутати внесли зміни до календарного плану пленарних засідань. Відповідно до постанови, останній пленарний тиждень п’ятої сесії четвертого скликання закінчується другого липня, а не дев’ятого, як передбачалося раніше, наступні два тижні депутати працюватимуть у виборчих округах. З 5 по 7 травня народні обранці працюватимуть у комітетах і фракціях. 11 травня відбудеться засідання погоджувальної ради і день уряду. 12—14 — пленарні засідання. Парламентарії привітали також своїх колег Олега Рибачука та Василя Гуреєва з днем народження. А Перший заступник Голови ВР Адам Мартинюк повідомив про створення нової депутатської групи «Центр», до складу якої увійшло 16 позафракційних депутатів, у тому числі Віктор Бойко, який вийшов із групи «Народний вибір». А після чергової перерви на вимогу фракцій СДПУ(о) і «Трудова Україна» суддя Конституційного Суду Сюзанна Станік склала присягу.