Яким буде Корпусний сад
Полтавці ще не встигли звикнути до оновленої Каштанової алеї (торік усі багаторічні дерева спиляли, на їх місці посадили молоді саджанці), як задзвеніли пилки в Корпусному саду. Тут хочуть замінити кожне п’яте дерево із 887 наявних. Це і викликає багато запитань. От думка авторитетного фахівця з півстолітнім досвідом практичної роботи Яніни Яценко:
— Ідея Круглої площі в центрі міста належала царю Петру І. Він власноруч, після перемоги над шведами, на шматку пергаменту накреслив коло, а від нього 8 вулиць. Так і зробили: звели будинки, церкви... Затим монумент Слави. Проте до саду довкола руки не доходили більш як 100 років. Облагородити майдан взявся губернський архітектор Авросимов. До речі, саме йому місто має дякувати і за парк, що нині зветься «Перемога». Дерева стали саджати, починаючи з 1838 року. І сад зрештою має такий вигляд: чотири партери — квітники; кожна з алей обсаджена стриженими деревами; за ними у «вісімках» — високі дерева. Та за століття він, по суті, перетворився в захаращений парк. Багато хто звик до нього й такого, та все-таки це було не те.
— І саме тому спиляли 50-річні липи?
— Згідно з проектом реконструкції сад має бути такий, яким він був у ХІХ столітті. 
— Проте в ньому буде менше затінку. 
— У секторах залишаться і високі дерева: берези, сріблясті клени, липи. Добір такий, щоб не було темно. Хоча щодо затінку є над чим поміркувати. Але не сумнівайтесь, сад буде чудовий!..
і «Метроград»...
— Найбільший у місті підземний перехід загальною площею шість тисяч квадратних метрів зовні нагадує архітектурні форми столичного «Глобуса» й московської Манежної площі, — каже директор «Міськбудпроекту» Борис Петтер. — Його першу чергу вже здано в експлуатацію. Там розмістилися кафе й різні магазини, салон краси із солярієм, аптека, відділення банку, сервісні центри тощо. Скляний купол ресторану й вуличні ліхтарі денного освітлення уздовж головного проходу гармонійно вписуються в історичний центр Полтави. Поруч, нагорі, Корпусний сад, монумент Слави, Кругла площа. І зовнішнє оформлення об’єктів обслуговування, і проходи переходу мають досить багато деталей, характерних для цього історичного ансамблю. Так, на стінах — класичні пілястри, карнизи нагадують оздоблення навколишніх будинків, а художні вставки із каменю відображають славетне історичне минуле міста, його гордість і славу в подіях та іменах...