На початку весняно-літнього оздоровчого сезону в миргородському санаторії «Хорол» встановили новинку — біорегулятор. Медичний прилад швидко набув популярності серед пацієнтів оздоровниці.
— Завдяки чому? — цікавимося в головного лікаря, депутата міськради Олександра Гавловського.
Він бере в руки молоді пагони берези і прислуховується.
— Сік ожив. Отак і кров у людських жилах несе життя. А щоб кровообіг був потужніший і застосовують цей пристрій. І ті пацієнти, які ще донедавна не могли самостійно рухатись, а це зазвичай хворі на цукровий діабет, після курсу лікування в нас стають на ноги, немов народжуються вдруге. Вони найкраще знають ціну біорегулятора.
Для санаторію «Хорол», що традиційно спеціалізований на лікуванні шлунково-кишкових хвороб унікальною хлоридно-натрієвою джерельною миргородською водою, новинкою є і обладнана тут спелеокамера. Тобто штучно створена соляна шахта на кшталт лікувальні в Солотвині на Закарпатті. До речі, соляні блоки, якими викладено стіни, підлогу та стелю в миргородській спелеокамері, завезено саме звідти. Ефективність процедур досить висока й по суті нічим не поступається лікуванню в Закарпатті. Пацієнти, а їх 50—60 осіб щодня, схвально відгукуються про відвідини «солянки», як тут всерйоз і жартома називають спелеокамеру.
Уже сьомий рік у санаторії «Хорол» успішно діє і відділення для оздоровлення та підготовки до пологів вагітних жінок. Вони отримують безплатні путівки. Пацієнтками відділення були більш як п’ять тисяч жінок, які готувалися стати матерями.
— Як за великим рахунком, — каже завідувачка відділення Тетяна Федорченко, — ми працюємо на передньому краї державної програми «Діти України».
— У санаторії для майбутніх породіль діє школа молодих матерів, — додає заступник головного лікаря Таїсія Поліщук. — Є обладнаний сучасними тренажерами зал лікувальної фізкультури. З урахуванням стану здоров’я кожної пацієнтки всім надається шестиразове високопоживне харчування. Протягом 24 діб перебування в «Хоролі» кожна майбутня мати має мудрих і кваліфікованих порадників та помічників.
Попри труднощі переходу до ринку в санаторії «Хорол» готові оздоровити за рік не менш як п’ять тисяч пацієнтів. Пік сезону вже на підході.
Полтавська область.