Ранкове і денне засідання 8 квітня

Цей день ще не раз оцінюватимуть історики та публіцисти. І лише час покаже, чи виправданий був такий крок — творення нової Конституції України, Основного Закону держави.

Виступаючи від спеціальної тимчасової комісії, її співголова, координатор парламентської більшості Степан Гавриш, зазначив, що завершується п’ятирічна дискусія про зміну системи влади.  В остаточному варіанті конституційних змін, за його словами, знайдено максимально широкий компроміс. Із законопроекту, зокрема, вилучено норми про обрання Президента парламентом, залишено положення про безстрокове обрання суддів. Нова система влади, переконаний С. Гавриш, не дасть змоги узурпувати владу будь-якій її гілці. «В України є шанс перейти до політично відповідальної, публічної, відкритої та національно зацікавленої влади», — заявив доповідач.

З думками стосовно запропонованого законопроекту виступили народні депутати Олександр Мороз (СПУ), Іван Заєць та Микола Катеринчук («Наша Україна»). Лідер соціалістів О. Мороз зазначив, що для такого доленосного рішення потрібно значно більш як триста голосів. Тому він звернувся до фракцій БЮТ і «Наша Україна» із закликом проголосувати за конституційні зміни.

У виступах від фракцій інші представники продемонстрували відомі позиції: проти внесення змін до Конституції були Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко. Представники «більшовицьких» фракцій та комуністів і соціалістів висловилися за політреформу.

Олександр Мороз (СПУ) запропонував зібрати о 14-й годині погоджувальну раду лідерів фракцій і винести конституційні зміни на голосування після остаточного узгодження. Пропозицію було прийнято.

Перед початком пленарного засідання депутати з «Нашої України» занепокоїлися: в кулуарах третього поверху ВР з’явилися невідомі молодики у шкірянках, щоб перешкодити голосуванню системою «Рада». Відкривши пленарне засідання, Голова Верховної Ради Володимир Литвин заспокоїв народних обранців: у стінах парламенту проводить інструктивне навчання Управління державної охорони. Але щоб не загострювати ситуацію в сесійній залі, В Литвин доручив своєму заступнику Олександру Зінченку та голові Регламентного комітету Валентину Матвєєву з’ясувати це питання і доповісти Верховній Раді.

Відповідно до затвердженої процедури розгляду законопроекту про політичну реформу жодних змін до нього не можна було вносити. Але депутати мали змогу взяти участь в обговоренні. Звісно, дискусія розпочалася бурхливо та емоційно.