Єдину стратегію розвитку магістральних газопроводів на Вінниччині затверджено депутатами облради.
За три останні роки, відзначалося на сесії, на Вінниччині введено в експлуатацію газових мереж більше, ніж у всіх інших регіонах держави. Тривалий час область пасла задніх, точніше кажучи, за радянських часів категорично заборонялося під’єднуватися до міжнародного газопроводу «Уренгой — Ужгород», який проходить її територією. Тільки за роки незалежності рівень газифікації сільських населених пунктів зріс із 2,5 до 16,6 відсотка. Блакитним паливом користуються у 61388 сільських будинках. Торік, для прикладу, мережа газопроводів збільшилася на 1022 кілометри, з них 792 прокладено у сільській місцевості, що дало можливість газифікувати ще 9005 помешкань селян.
Здешевити роботи і водночас пришвидшити їх проведення дає змогу нова власна технологія. У райцентрі Чечельник налагоджено виготовлення поліетиленових газових труб. У деяких районах створено сервісні центри, які взяли на себе виконання всіх робіт безпосередньо у будинку. Скажімо, фахівці одного з них — «Немирівгазсервіс» — виконують їх протягом двох днів.
Газифікація — справа не з дешевих. Із 31,6 млн. грн., освоєних на її проведенні торік, з бюджету виділено лише мільйон. Решта — за кошти сільгоспформувань та населення, хоча держава взяла на себе зобов’язання фінансувати розвиток соціальної сфери. Депутати облради порушили клопотання перед МінАПК про нагальну потребу компенсувати втрачені кошти.
Вінницька область.