За прогнозами фахівців, цьогорічна весняна повінь не перетвориться на надзвичайну ситуацію. І хоча м’яка малосніжна зима не накопичила достатньої кількості води, відповідні служби на чатах. Уже перевірено справність усіх основних гідротехнічних споруд на річках, спеціалісти управління облводгоспу ведуть цілодобові чергування. Та, звичайно, розливу не уникнути. В зоні підтоплення можуть опинитися 268 населених пунктів, 86 електропідстанцій, 20 водних свердловин. Тому сформовано 61 аварійну бригаду, майстрів забезпечено необхідним реманентом і технікою, для створення матеріальних резервів заощаджено необхідну суму коштів. Насторожує інше. Нині в області є 20 потенційних забруднювачів, що мають накопичувачі стічних вод, і нерідко саме навесні вони скидають нечистоти в річки. Тому якість води поблизу таких підприємств буде під постійним контролем спеціальної лабораторії управління водних ресурсів.
Хто кого дурить
За статистичними даними, майже 45 відсотків підприємств регіону є збитковими. Торік цей відсоток істотно зріс. Найбільше таких підприємств у галузях, власне, потенційно рентабельних: харчовій, хімічній, нафтохімічній, будівельній. У торгівлі взагалі коїться казна-що. Одержавши 4,6 млрд. грн. кредитів із 10 млрд., які на загал отримала економіка області, збитки показала третина підприємств цієї сфери, а балансовий прибуток за рік зменшився у 2,4 разу. Спеціально створена комісія має з’ясувати також, чому не сходиться податкова звітність із статистичною. Іншими словами, хто кого дурить.
Фронтовики, шикуйтеся за здоров’ям!
У Кременчуці здано в експлуатацію другу чергу обласного госпіталю для інвалідів Великої Вітчизняної війни. Шлях до новосілля розтягнувся на довгих десять років, кошти на будову збирали всім миром. Та відтепер для пацієнтів лікарняного закладу створено всі умови для комплексного відновлення здоров’я на сучасному медичному обладнанні. Крім того, на першому поверсі госпіталю встановлено п’ять апаратів штучної нирки — тут відкрито обласне відділення гемодіалізу.