Ранкове й денне засідання 18 березня
Учора Верховна Рада України встановила своєрідний рекорд: майже всім складом парламенту (429 «за») депутати проголосували за постанову про призначення чергових виборів Президента України на неділю, 31 жовтня 2004. Автор постанови Іван Плющ зазначив, що за чинним законодавством її належить приймати за 180 днів до виборів. Але нині в парламенті та суспільстві нагнітаються пристрасті довкола президентських виборів, панує розмаїття думок, тому цей документ доцільно ухвалити вже тепер.
До того ж прийняття постанови про президентські вибори — одна з умов політичної угоди про здійснення політреформи. Як відомо, ця політична угода також передбачає прийняття до остаточного схвалення змін до Конституції України, законів про вибори до парламенту, Президента України, до місцевих рад та органів самоврядування, про Кабінет Міністрів та про державний реєстр виборців.
Депутатський корпус України поповнився новими парламентаріями: на засіданні Верховної Ради склали присягу народного депутата України Олександр Васильєв, обраний на проміжних виборах 7 березня цього року в одномандатному виборчому окрузі №61 Донецької області, та Валерій Чичков, обраний в багатомандатному виборчому окрузі від блоку політичних партій Юлії Тимошенко. Відповідно до ухвалених парламентських постанов достроково припинено повноваження члена Центральної виборчої комісії Володимира Заплатинського у зв’язку з поданою ним заявою та призначено на цю посаду Сергія Дубовика (за квотою СДПУ(о)).
Верховна Рада також визначилася у питанні проведення парламентських слухань у квітні-червні цього року.
Бурхлива дискусія розгорілася в сесійній залі під час обговорення проекту постанови про внесення змін до календарного плану проведення п’ятої сесії Верховної Ради. Лідер комуністів Петро Симоненко запропонував працювати наступний тиждень у пленарному режимі і прийняти впродовж нього закони про вибори народних депутатів та інші невідкладні законодавчі акти. А що наступний тиждень попередньо планували провести у виборчих округах, то регламентний комітет ВР запропонував перенести роботу в округах на тиждень з 29 березня по 2 квітня. Однак ці пропозиції спричинили шквал політичних емоцій депутатів: «Наша Україна» почала звинувачувати комуністів у «відпрацюванні завдань Банкової», мажоритарники — партійців. Голова ВР Володимир Литвин, у свою чергу, зауважив, що парламент на цій сесії має розглянути аж 935 законів. Зрештою сесійна зала 263 голосами підтримала пропозицію змінити календарний план, тобто наступний тиждень у парламенті пройде у пленарному режимі.
На початку пленарного засідання глава парламенту Володимир Литвин поздоровив із днем народження народних депутатів України Василя Горбаля та Адама Чикала і повідомив про вихід із депутатської групи «Демократичні ініціативи» Михайла Добкіна та Олега Каратуманова.
На денному засіданні після обрання та звільнення суддів парламент схвалив у цілому новий Цивільний процесуальний кодекс України. Передбачається, що ЦПК набуде чинності з 1 січня 2005 року після набрання чинності Адміністративним процесуальним кодексом України. На пропозицію юридичного управління ВР розгляд проекту Кримінально-процесуального кодексу України перенесено на перший пленарний тиждень квітня. Народні депутати також схвалили зміни до деяких законів України у зв’язку з прийняттям Закону «Про статус депутатів місцевих рад». Цим документом, зокрема, пропоновано заборонити депутатам місцевих рад, які працюють у цих радах на постійній основі, бути посадовими особами органів управління господарського товариства. Також уточнюється відповідальність депутатів та голів місцевих рад за вчинення корупційних діянь. Схвалені в цілому зміни до статті 12 Закону «Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення 4-го енергоблоку ЧАЕС на екологічно безпечну систему» передбачають низку соціальних гарантій для звільнених працівників ЧАЕС. Зокрема, виплату допомоги з безробіття працівникам ЧАЕС, які звільняються у зв’язку з її достроковим закриттям, з часу їх реєстрації безробітними; право на отримання щомісячної допомоги пенсіонерам, що не працюють, які станом на 15 грудня 2000 року працювали на ЧАЕС і були звільнені після її закриття. У цілому також прийнято закон про державні цільові програми та зміни до Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» щодо вексельних бланків.