Денне і вечірнє засідання 16 березня
Обговорення доповіді Прем’єр-міністра Віктора Януковича про виконання минулорічної програми уряду та програмного документа «Послідовність. Ефективність. Відповідальність» було неоднозначне.
І звіт, і нову програму гостро критикували народні депутати фракцій «Наша Україна», СПУ, КПУ, БЮТ. Критикували також дії уряду з пенсійної реформи, податкової політики, під час кризи на зерновому ринку країни. Парламентарії зазначили зростання цін на продовольчі і промислові товари, тобто реальне зменшення доходів населення. Не погашено заборгованості із зарплати, загрозливої форми набирає приховане безробіття, мільйони українських громадян легально й нелегально вимушені працювати за кордоном. Особливої критики зазнала політика розподілу ВВП, значне зростання якого не позначилося на доходах до держбюджету.
Висловлюючи загальну думку опозиції, лідер соціалістів Олександр Мороз, зокрема, зауважив, що звіт про виконання попередньої програми і проект нової є насправді політичним документом, «який скоріше нагадує передвиборну програму кандидата в президенти України. Тому й оцінка його має бути політична».
Натомість народні депутати з більшості (в обговоренні взяли участь уповноважені представники всіх фракцій і депутатських груп), навпаки, висловилися позитивно і про звіт, і про урядові програми на найближчий рік.
Народний депутат Володимир Пєхота, виступаючи від депутатської фракції «Регіони України», наголосив: «Той, хто не позбавлений почуття реальності й об’єктивності незалежно від політичних уподобань, не може заперечити факт, що за останній рік відбулися значні зміни в розвитку економіки і соціальній сфері. Минулорічну програму, підтриману парламентом, виконано».
239 народних обранців визнали роботу уряду задовільною та схвалили наступну програму «Послідовність. Ефективність. Відповідальність».
Парламентарії встигли розглянути ще кілька законопроектів. Серед них — Закон «Про поліпшення матеріального становища інвалідів війни». З доповіддю виступив народний депутат Петро Цибенко. Закон встановлює щомісячну грошову допомогу на прожиття інвалідам війни. Його ухвалено в цілому 372 голосами.