Ранкове та денне засідання 17 березня
Представляючи законопроект про вибори Президента України, народний депутат Юрій Ключковський зазначив, що протягом кількох місяців точилася складна боротьба між політичними силами за збереження права народу обирати главу держави. Крім того, за його словами, дискусії виникли і через визначення суми виборчого фонду кандидата, яку в першому турі пропонували обмежити 10 млн грн. Ішлося й про те, що підготовка та проведення виборів Президента здійснюються винятково за рахунок державних коштів і коштів виборчих фондів кандидатів. Одноразовий добровільний внесок фізичної особи до виборчого фонду кандидата не може перевищувати п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні це 85 тис. гривень).
Водночас проект забороняє робити добровільні внески іноземним громадянам та особам без громадянства. Наголошувалося, що Центральна виборча комісія зареєструє кандидата на пост глави держави, якщо на підтримку його реєстрації буде зібрано не менш як 500 тис. підписів виборців. Для реєстрації також треба внести грошову заставу у розмірі одного мільйона гривень, яка повертається партії чи блоку в тому разі, коли кандидат отримає не менш як десять відсотків голосів. У протилежному випадку — її буде перераховано до державного бюджету країни. Юрій Ключковський зазначив, що телевізійні дебати кандидатів не обов’язкові.
Член Тимчасової спеціальної комісії, яка опрацьовувала законопроект про вибори Президента, Степан Гавриш переконував депутатів, що документ треба прийняти в цілому. Проте Іван Заєць вважає: законопроект потребує доопрацювання. Ахіллесовою п’ятою, на його переконання, є відсутність відповідальності за порушення виборчого законодавства.
Потім народні депутати Михайло Мельничук і Олександр Мороз представили законопроект «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів». Відповідно до документа, вибори депутатів сільських та селищних рад, а також сільських, селищних та міських голів проводяться в одномандатних виборчих округах. Вибори депутатів міських рад, районних у місті рад, районних та обласних рад, а також Києва та Севастополя проводяться за пропорційною системою.
Після гострих дискусій депутати ратифікували меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України і штабом Верховного головнокомандувача об’єднаних збройних сил НАТО на Атлантиці та штабом Верховного головнокомандувача об’єднаних збройних сил НАТО в Європі щодо забезпечення підтримки операцій НАТО з боку України. За словами доповідача, заступника Міністра оборони Ігоря Тимофєєва, реалізація положень документа поглибить конструктивне співробітництво України з альянсом у сфері створення системи європейської колективної безпеки. Крім того, наголошував доповідач, здійснення програм, передбачених меморандумом, може стати додатковим джерелом наповнення доходної частини нашого державного бюджету. Законопроект підтримали парламентські комітети з питань євроінтеграції, бюджету і у закордонних справах, думку яких оприлюднив голова останнього Станіслав Сташевський. Проте Комітет ВР з питань національної оборони та безпеки висловив свої застереження. Його голова Георгій Крючков, зокрема, наголосив: положення меморандуму мають реалізуватися за умови дотримання в кожному конкретному випадку вимог Конституції та закону про порядок допуску та умови перебування на території України підрозділів збройних сил іноземних держав. Крім того, голова комітету висловив і свою особисту точку зору: меморандум ратифіковувати не можна, оскільки війська альянсу безперешкодно використовуватимуть цивільні та комерційні ресурси України, що перетворить нашу державу «в підмандатну» територію НАТО.
Парламентарії також ратифікували угоду (у формі обміну нотами) між Кабінетом Міністрів України та урядом Японії про надання японського культурного гранту (у розмірі до 49 млн. 900 тис. ієн) на постачання освітлювального обладнання Львівському державному академічному театру опери та балету імені С. Крушельницької.