Вечірнє засідання 4 березня
Здається, селяни можуть полегшено зітхнути. Їхнім доходам від продажу картоплі чи капусти, курки чи молока вже ніщо не загрожує. Депутати прийняли Закон «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», за яким до загального місячного або річного оподатковуваного доходу не зараховуватимуть доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної або виробленої в особистих підсобних господарствах, зокрема, на присадибних, садових та дачних ділянках.
Сама ж наша земля теж знайшла захист у депутатів. З-поміж кількох законопроектів про внесення змін до Земельного кодексу України, які обговорювали досить емоційно, в першому читанні пройшов проект, який внесли народні депутати Сергій Матвієнков та Катерина Ващук. Він пропонує продовжити до 1 січня 2010 року для фізичних та юридичних осіб, які мають у постійному користуванні земельні ділянки, право власності або право оренди на них, а також продовжити заборону на внесення права на земельну частку (пай) до статутних фондів господарських товариств. Право власності на землі сільськогосподарського призначення до 1 січня 2015 року обмежити загальною площею до 100 гектарів. Закон також передбачає мораторій на продаж або відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв) (крім міни, передачі їх у спадщину) до 1 січня 2010 року (зараз — до 1 січня 2005 року).
Є обнадійливі звістки і для шахтарів. Депутати прийняли зміни до деяких законів України з питань оподаткування, що звільняють на п’ять років від оподаткування податком на додану вартість операції із ввезення (пересилання) на митну територію України матеріалів, комплектуючих виробів та обладнання, крім підакцизних, що використовуються для безпеки робіт, попередження вибухів метану, а також зменшення його викидів у довкілля.
У першому читанні, незважаючи на гострі виступи опонентів, підтримано законопроект про внесення змін до розділу XІ Митного тарифу України, внесений Кабінетом Міністрів України (стосовно мита на продукцію текстильної та швейної галузей), що пропонує зменшити пільгові ставки ввізного мита на бавовну, нитки синтетичні, хімічні шпательні волокна, килими, вату тощо. За основу також ухвалено зміни до законів «Про металобрухт», що врегулюють дії цього закону на території Автономної Республіки Крим; «Про заходи щодо державної підтримки суднобудівної промисловості в Україні». Відхилено проекти законів про внесення змін до Митного тарифу України (стосовно мита на мобільні телефони), а також до закону «Про банки і банківську діяльність» — щодо відкриття в нашій державі філій іноземних банків.
Однак журналістам не пощастило. Депутати не підтримали проект постанови Верховної Ради України «Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2004 року», що передбачав зупинення перевірок ЗМІ з боку всіх інстанцій. Отож журналісти повинні бути готові до появи непроханих гостей.