Знав про це чи ні самотній австралійський моряк Іян Кєрлан, але, обурений засміченням океанів, він закликав мешканців Сіднея зібратися і очистити від цієї напасті цивілізації Сіднейську затоку. Того дня разом з ним вийшли працювати 40 тисяч городян. Так почався рух, що згодом дістав назву «Робимо чистим світ». Нині під патронатом ООН він об’єднує 130 країн світу.
В Україні піонерами руху «Робимо чистим світ» стали мешканці міста Жовкви, що на Львівщині, які мали тісні партнерські зв’язки з польськими сусідами. Акція дістала назву «Чиста Україна — чиста Земля». З легкої руки львівського регіонального відділення Асоціації міст України почин підхопили інші міста — члени асоціації, школи, екологічні організації, осередки Товариства охорони природи. Тож до руху «Робимо чистим світ» Україна приєдналася у 2001 році.
Днями в Києві відбулася міжнародна екологічна конференція на цю тему, в якій взяли участь лідери недержавних організацій з ближнього і далекого зарубіжжя з впровадження руху «Робимо чистий світ» як заходу інтеграції та мобілізації місцевих громад. У роботі конференції взяли участь екологи з усіх регіонів України, працівники органів місцевого самоврядування, юристи, урядовці. Організували конференцію Асоціація міст України та громад, фундація «Наша земля» (Польща) за сприяння програми «Схід—Схід» Міжнародного фонду «Відродження».
Віце-президент Асоціації міст України та громад Мирослав Пітцик навів цікаву статистику. Уже в першій акції, що відбулася у вересні 2001 року, вийшли прибирати довкілля понад 75 тисяч учасників. Наступного року ентузіастів уже було близько 300 тисяч — від Львівщини до Луганщини, від Чернігівщини до Криму. Прибрано 8 тисяч об’єктів та зібрано майже 9 тисяч тонн сміття — макулатури, металу, пластику, скла.
Цьогорічні акції руху присвячено ліквідації стихійних сміттєзвалищ та першим спробам селективного прибирання сміття. І хоча підсумки ще не підбито, результати мають бути вагомі, наголошувалося на конференції. Екологи переконані: рух «Робимо чистим світ» — особливо важливий для органів місцевого самоврядування. В Україні є традиція передсвяткового прибирання довкілля, і це не новина. Однак учасники «Чиста Україна — чиста Земля» змушені глянути на прибирання під іншим кутом зору: робити це треба завжди, всюди і постійно. Рух покликаний згуртувати сили небайдужої громадськості і місцевої влади для розв’язання цих важливих завдань.
Людина звикає до умов свого проживання, не помічає сміття, яке є на подвір’ї, вулиці, парках, на берегах річок, озер, узбіччях доріг. Але коли ми все те прибираємо. Зокрема, десятиліттями не розкладаються поліетиленові мішки, скло тощо. Садимо дерева та вчимося шанувати землю, думати екологічно і по-господарськи.