На глибині 700 метрів розпочали вивчення стану підприємств вугільної галузі члени бюджетного комітету Верховної Ради України, виїзне засідання якого відбулося в Донецькій області. Народні депутати відвідали шахту «Бутівська» державного підприємства «Макіїввугілля» і Дружківський машинобудівний завод, який виготовляє гірничу техніку. Цього року вугільники отримують кошти з державного бюджету в повному обсязі, однак це не означає, що грошей достатньо. За словами начальника управління вугільної промисловості Донецької обласної держадміністрації Анатолія Вовченка, навіть за умов повного розрахунку за паливо щомісячний дефіцит по шахтах області досягає 85 мільйонів гривень. Собівартість однієї тонни вугілля становить 186 гривень, а ціна реалізації — 137 гривень, зазначив заступник голови обласної держадміністрації Василь Джарти. Тому без дотацій шахтарям не обійтись. Якою саме має бути допомога, обговорювалося на виїзному засіданні.
— Пряме фінансування з бюджету при мізерних коштах, які ми маємо, нереальне, — вважає перший заступник голови комітету, народний депутат Людмила Супрун. —Тому треба вживати додаткових заходів. Наприклад, запровадити спеціальні субвенції на продаж побутового вугілля. Є шахти, які 50 відсотків вугілля видобувають на продаж, а 50 відсотків реалізують населенню, працюючи на межі собівартості. Варто дати можливість нараховувати амортизацію на обладнання, яке придбане за рахунок коштів держбюджету. За останні два роки вкладень, за якими могла бути здійснена амортизація, в галузі зроблено майже на 2 мільярди гривень. Прорахуйте амортизацію, і ви вийдете на суму приблизно в 150—200 мільйонів.
Учасники засідання висловилися за підтримку підприємств, які виробляють гірничошахтне обладнання на експорт. Крім того, на думку Людмили Супрун, наступного року треба поставити крапку на виплаті регресних заборгованостей та одноразових допомог (327 мільйонів гривень). Слід зробити це за рахунок спеціального фонду чи державного бюджету. Пролунала і пропозиція на 5 відсотків збільшити тарифи на вугілля: це призведе до збільшення оптової ціни електроенергії, але не зачепить роздрібний ринок.