Аналізуючи, що відбувається навколо, у дні світлого духовного свята мимоволі замислюєшся про те, що такі цінності, як освіта і традиції сьогодні можуть втратити свою значимість.

Народному депутату України Сергію Гриневецькому знову вдалося спростувати ці неясні сумніви. Стало зрозуміло: життя триває, традиції не тільки зберігаються, а й розбудовуються, росте нове покоління розумних, талановитих небайдужих одеситів. Але про все по порядку.

Буквально нещодавно ми відзначили велике свято — 70-річчя визволення Одеси від німецько-фашистських загарбників. У пам’яті стираються спогади про минулі роки. Але, напевно, сьогодні ми, як ніколи раніше, всі, від малого до старого, відчули, наскільки актуальна тема війни. «Непереможена Одеса. Герої і долі улюбленого міста», — так названо соціальний фотопроект, презентація якого відбулася 17 квітня в Одеському літературному музеї. Ініціатором його виступили громадська організація «Одеська фотографічна асоціація» (голова — Сергій Гуменюк) і Одеський міський клуб фотографів «Фотон-2», а реалізація стала можлива за підтримки народного депутата України Сергія Гриневецького.

Проект присвячено визволителям Одеси (сьогодні живих їх залишилося лише 18 осіб) — справжнім героям, а в миру звичайним скромним людям. І головна його мета — привернути увагу до їхніх доль, показати не на словах, а на ділі, що вони потрібні й важливі нам і місту. І ще одне важливе завдання проекту — ініціювати діалог між поколіннями, залучити до дослідницької роботи, поглибленого вивчення історії молодих одеситів. Саме тому в цей день у Літмузеї були присутні учні старших класів одеської школи №25 (директор Ірина Козакевич). Ці діти поглиблено займаються роботою над створенням оновленої експозиції музею бойової слави Одеси, який незабаром відкриється на базі школи після реконструкції (про що ми вже розповідали у своїх репортажах). Тому обіцянка Сергія Рафаїловича після завершення експонування всі матеріали виставки «Непереможена Одеса» передати в експозицію шкільного музею викликала бурхливу радість. А найголовнішим і найзворушливішим моментом презентації став виступ, який не залишив байдужим нікого, воїна—визволителя Одеси Миколи Ксенофонтовича Безіменного, який ділився своїми спогадами так щиро, цікаво і з гумором, що всі гості слухали, справді затамувавши подих. Виставка проекту експонуватиметься в музеї до 10 травня.

А ввечері того ж дня в Одеському академічному театрі музичної комедії імені М. Водяного відбулося справжнє свято для багатьох одеситів — відзначення 35-річчя зразкового художнього колективу України ансамблю танцю «Дитинство» Одеського міського центру хореографічного мистецтва, беззмінним художнім керівником якого є людина в Одесі відома — залужений працівник культури України Юхим Коган. Понад 3000 юних танцюристів вийшли зі стін Одеського центру хореографії, і нехай не всі стали професійними хореографами (нині серед них — педагоги і шоумени, бізнесмени і керівники підприємств, депутати і банкіри), але всі вони залишилися володарями почесного звання вихованців «Дитинства». Сьогодні «Дитинство» — це справжній одеський бренд, а вислів «водити дітей до Когана» вже став стійким одеським словосполученням. На святі було вручено безліч грамот від імені одеської обласної адміністрації та її департаментів, обласної й міської рад, міського департаменту освіти і науки, ну а провести ювілейний вечір в одному з найулюбленіших одеських театрів, зробити його справжнім святом допоміг, звичайно, Сергій Гриневецький — давній і добрий друг колективу. За його ж підтримки до ювілею також вийшла книга-фотоальбом «Життя в танці».

Символічно, що 17 квітня припало на так званий «чистий четвер» — день, що персоніфікує початок підготовки до світлого свята Великодня Христового, символ повного духовного й фізичного очищення.

І нинішнього року завдяки Сергію Гриневецькому день цей не на словах, а на ділі став воістину днем чистих справ, чистих помислів і чистих почуттів.

На знімку: учасник визволення Одеси Микола Гридасов біля присвяченого йому стенду.

Фото автора.