Постанову «Про усунення загрози територіальній цілісності України, що постала внаслідок будівництва Російською Федерацією дамби в Керченській протоці» парламент ухвалив 369 голосами
Верховна Рада України визнала дії Росії з будівництва дамби в Керченській протоці як недружній акт, що змушує Україну до перегляду дотеперішньої практики відносин із Російською Федерацією. У цій постанові ерховна Рада, зокрема, зажадала від Президента України застосувати всі наявні засоби для захисту територіальної цілісності й суверенітету держави, недоторканності українських кордонів; ужити невідкладних заходів, спрямованих на посилення здатності держави попереджати та запобігати порушенням суверенітету й територіальної цілісності України.
Кабінету Міністрів України доручено звернутися до російської сторони з пропозицією провести невідкладні консультації з проблеми довкола острова Тузла. Делегації України порушити питання про ситуацію навколо будівництва дамби в Керченській протоці на поточній 58-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. Доручити Голові Верховної Ради України звернутися до керівництва Парламентської асамблеї ОБСЄ з проханням направити спостерігачів від ПА ОБСЄ в район Керченської протоки з наступним обговоренням цього питання на сесії Парламентської асамблеї. У разі подальшої ескалації напруженості доручити главі українського парламенту звернутися до керівництва парламентів світу. У схваленій постанові також йдеться про те, що всі спірні питання в акваторії Азовського моря мають вирішуватися лише на основі міжнародного права. Депутати також створили тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради із забезпечення парламентського контролю за режимом державного кордону України в районі острова Тузла. Включивши до її складу представників від усіх депутатських фракцій та груп. Головою тимчасової спеціальної комісії обрано народного депутата Ігоря Осташа («Наша Україна»).
А передувало прийняттю парламентської постанови бурхливе обговорення. Лідери комуністів і соціалістів Петро Симоненко та Олександр Мороз пропонували поставити крапку після визнання дій Росії з будівництва дамби в Керченській протоці як недружнього акту. Однак пропозиції комуністів і соціалістів не було підтримано парламентом.
Перед остаточним голосуванням за проект постанови з конфлікту в районі острова Тузла лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук закликав депутатів: «У вирішальний історичний момент політична еліта повинна об’єднуватися».
Щоб Верховна Рада змогла надолужити згаяне і запрацювати значно плідніше, депутати ухвалили зміни до Регламенту, запропоновані Головою Верховної Ради Володимиром Литвином (379 «за»): приймати рішення з обговорених питань і голосувати за законопроекти у вівторок і четвер. 
На політичних переговорах лідери фракцій і груп дійшли згоди, щоб відправити на повторне перше читання два законопроекти про вибори народних депутатів, які передбачають різні варіанти пропорційної системи — в авторстві Миколи Рудьковського й ін., а також Степана Гавриша й ін. Та у сесійній залі опозиція почала наполягати негайно схвалити за основу виборчий закон на пропорційній основі. Володимир Литвин поставив на голосування всі три варіанти виборчого закону (М. Рудьковського, С. Гавриша Б. Губського), але жоден з них не набрав 226 голосів. Опозиціонери знову заблокували трибуну.
Не пройшла і жодна наступна пропозиція, як розблокувати роботу парламенту: ані пропозиція глави парламенту направити на повторне перше читання всі три законопроекти (22 «за»), ані пропозиція Віктора Мусіяки доручити виробити узгоджений варіант закону про вибори на пропорційній основі спеціальній парламентській комісії під співголовуванням Геннадія Васильєва та Олександра Мороза (147 «за»).
Голова ВР Володимир Литвин був змушений закрити денне засідання до 16-ї години та запросити лідерів фракцій на чергові переговори. А до основного питання дня — закону про Державний бюджет України на 2004 рік, яке депутати мали обговорити й схвалити у першому читанні, черга так і не дійшла.