«Небезпеку виникнення у підлітків діабету і проблем із серцем у майбутньому можна відвернути, якщо додати більше силових тренувань у щоденний режим шестикласників. Сильні, треновані діти не страждають від метаболічних розладів і мають здорове серце», — пише з посиланням на публікацію в журналі Pedіatrіcs «Здоров’я».
Силу м’язів у дослідженні визначали звичайним динамометром. Паралельно медики виміряли, наскільки добре м’язи забезпечуються киснем під час тривалих тренувань. Додатково в обстеженні вимірювали рівень глюкози в крові, артеріальний тиск і вміст холестерину і тригліцеридів — ці два типи ліпідів збільшують ризик хвороб серця і судин.
«Добре відомо, що індекс маси тіла, малорухливий спосіб життя і брак кардіотренувань пов’язані з ризиком інсульту, діабету та ішемії серця в дорослих, — розповів керівник групи дослідників Марк Петерсон. — Але наші дані вперше свідчать про велику важливість тренувань, спрямованих на зміцнення серця і тривале прискорення метаболізму в підлітків. Що вони сильніші — то здоровіші».