Учасники вигукували: «Донбас не віддамо!», «Донбас — це Україна!» та інші гасла. Востаннє акція під національними прапорами проходила в обласному центрі місяць тому, після чого патріотично налаштовані громадяни не збиралися, побоюючись фізичного насильства з боку опонентів.

Напередодні мітингу, який відбувся в четвер, також лунали погрози з боку проросійських активістів, а політичні опоненти навіть подали заявку на акцію на тому самому місці — площі Леніна. Через це організатори проукраїнського мітингу змінили місце проведення, а учасників охороняли близько 1200 міліціонерів. Чергували також «швидка допомога» і медики-волонтери. Однак конфліктів і сутичок не сталося. Донеччани мирно стояли з українськими прапорами, а зі сцени виступали лідери профспілок, громадські активісти, відомі в регіоні люди.

«Ми за єдину Україну, проти сепаратизму, проти російського фашизму Путіна. Ми обурені, що тут, на Донбасі, невелика кількість населення нав’язує свої малограмотні бажання більшості. Російські спецназівці та «агенти впливу», які присутні в області, накручують нечисленну маргінальну частину населення і влаштовують тут безлад, при тому, що більшість людей підтримує єдність України і категорично проти сепаратизму», — сказав учасник акції Владислав, будівельник за фахом.

«На світовій спортивній арені я представляю не окремий регіон, а цілу незалежну Україну, — відзначив Герой України, параолімпійський чемпіон Віктор Смирнов. — З гордістю виступаю за нашу країну, і її престиж підвищується. Бажаю всім вам миру і щоб була єдина Україна».

Після завершення мітингу багато учасників почали знімати українську символіку: попередній досвід свідчить, що людей із українськими прапорцями в Донецьку б’ють на вулицях. Хоча деякі мітингувальники несли в руках прапори. Автомобілі, які проїжджали мимо, сигналили учасникам, виявляючи у такий спосіб солідарність.

Вл. інф.

Фото Олега ТОЛСТОВА.