Аеропорт Краматорська у п’ятницю перебував під контролем українських військових. Від коментарів вони відмовилися, фотографувати територію також не дозволили, проте ззовні видно броньовані машини на льотному полі.

А неподалік аеропорту можна було спостерігати близько десяти осіб на блокпосту сепаратистів. Проросійські активісти сказали одному з авторів цієї інформації, що їхнє завдання — не випустити бронетехніку і військових. За їхніми словами, на території аеропорту перебувають близько 500 військовослужбовців та до 20 одиниць техніки. Крім того, готуючись відбивати ймовірний штурм, на високих точках військові розмістили кулемети.
На трасі в напрямку Краматорська споруджено три блокпости, на одному з них транспорт перевіряли співробітники ДАІ, на інших — представники так званої Донецької республіки. Сепаратисти зупиняли авто без особливого ентузіазму, фотографувати забороняли: «Ви десь надрукуєте, а потім нас приїде і вб’є «Правий сектор». На каналах зв’язку проросійських активістів постійно лунали заклики дати людей для охорони блокпостів — добровольців для такої специфічної роботи не вистачає.
У ніч на п’ятницю в передмісті Краматорська було чути стрілянину. Місцеві журналісти повідомили про ліквідацію блокпоста сепаратистів, який заважав проїзду військової техніки в напрямку Слов’янська. Офіційного коментаря з приводу спецоперації отримати не вдалося. Крім того, було звільнено захоплений сепаратистами радіопередавальний центр у Краматорську.
Про ситуацію у Слов’янську «Голосу України» розповів голова міської організації Національної спілки журналістів Олег Зонтов:
— У п’ятницю вранці під міськвиконкомом зібралися городяни, стривожені інформацією про зникнення міського голови Нелі Штепи. За нашою інформацією, вона зайшла до будівлі міськради напередодні й не повернулася. Люди вимагали звільнити очільницю міста, але сама вона начебто передала прохання розійтися і не вдаватися до якихось дій.
Щодо колег, то бути журналістом у Слов’янську нині дуже небезпечно. То зброєю погрожують, то техніку забирають, то змушують видаляти знімки і відео. Можуть піддати допиту, огляду. Кореспондента видання «Славінфо» Романа Губу ми ледь врятували. До гуртожитку, де він мешкає, увірвалися десять озброєних людей, стали перевіряти всі кімнати з першого до останнього поверху. Наш колега вистрибнув у чому був із вікна і втік.
У місті постійно відключається Інтернет та мобільний зв’язок, не працює цифрове мовлення, хоча кабельні оператори продовжують трансляцію. Школи й дитсадки тимчасово закриті, комунальні служби працюють у звичному режимі.
Андрій СЕРЕДА, Олег ТОЛСТОВ.