Вечірнє засідання 10 липня

Верховна Рада схвалила україно-польську парламентську заяву у зв’язку з 60-річчям Волинської трагедії. У ній відзначається, що події на Волині 1943—1944 років були трагедією для обох народів —польського та українського. «Трагедії поляків, яких убивали та виганяли з місць їхнього проживання збройні формування українців, супроводжували рівно ж страждання українського мирного населення — жертв польських збройних акцій», — йдеться в документі й закликається до «поєднання наших народів в ім’я майбутнього, в ім’я спільної мети». «Нехай уміння вибачити стане фундаментом кращого майбутнього, добросусідства й україно-польської дружби», — наголошується в заяві.
Під час великої перерви Голова Верховної Ради України Володимир Литвин іще раз переговорив по телефону з Маршалком Сейму Польщі Мареком Боровським. Керівник польського парламенту знову сказав, що цей варіант —компромісний і що польська сторона голосуватиме саме за цей документ. А за домовленістю заяви мають прийматися синхронно українським та польським парламентами в однаковій редакції. Після невеликої дискусії за спільну україно-польську заяву проголосували 227 народних депутатів.
Однак проект парламентської постанови стосовно ситуації в АПК узгодити не вдалося — він набрав лише 113 голосів. Підійшовши до кульмінаційного моменту — направлення на експертизу до Конституційного Суду проектів конституційних змін про політреформу — події в сесійній залі розгорталися за вже звичним сценарієм. Глава парламенту знову поставив на голосування пропозицію голови регламентного комітету ВР Валентина Матвєєва (КПУ) про таємне голосування та проект постанови Анатолія Матвієнка (БЮТ), якою передбачалося доручити Голові ВР передати до КС обидва законопроекти без голосування, але за них проголосували лише 210 депутатів. Опозиція знову оточила трибуну, а Володимир Литвин перейшов до голосування за порядком денним. І за вечір парламент прийняв загалом майже 40 законів.
Серед найрезонансніших — зміни до деяких соціальних законів. Зокрема, Закон «Про наукову та науково-технічну діяльність» доповнено новими статтями, які встановлюють перелік посад наукових та науково-педагогічних працівників, яким призначається пенсія за цим законом, визначається, які види діяльності зараховуються до стажу наукової роботи, пропонується зараховувати до такого стажу час навчання в аспірантурі та ад’юнктурі незалежно від форми навчання. Закон про статус ветеранів війни надає інвалідам війни право (раз на два роки) замість путівки до санаторію, профілакторію або будинку відпочинку, отримувати грошову компенсацію. Ще дві схвалені зміни до Закону «Про пенсійне забезпечення» передбачають зараховувати стаж роботи в інфекційних та психіатричних лікарнях або відділеннях до стажу роботи в подвійному розмірі. Також доповнити перелік професій у металургійній галузі, які даватимуть право на пенсію незалежно від віку після 20-річної роботи. Зміни до Закону «Про відпустки» надають можливість чоловікам, у разі усиновлення новонароджених дітей, отримати відпустку на тих само умовах, що й відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. А після усиновлення дитини обома батьками відпустка надається одному з батьків за їх розсудом.
На вечірньому засіданні парламент також прийняв закони про порядок обрання на посаду та звільнення суддів Верховного Суду, про соціальну адаптацію осіб, які відбували покарання у вигляді позбавлення волі, про представництво України за кордоном, про організацію гастрольної діяльності, про похоронну справу, затвердив програми розвитку малих міст і підтримки молоді та інші. А голосування стосовно проектів Цивільного процесуального та Кримінального процесуального кодексів України перенесено на наступну сесію — на вересень.