Вечірнє засідання 19 червня
На початку засідання із зверненням до Верховної Ради виступив Президент Турецької Республіки Ахмет Недждет Сезер. Він, зокрема, відзначив велику роль Верховної Ради у новітній історії України, яка взяла на себе складні обов’язки із закладення основ сучасної демократичної держави. Президент Туреччини висловив певність, що Верховна Рада своєю роботою з напрацювання демократичних реформ зробить історичний внесок у майбутнє України і що це майбутнє оформиться в Європі.
Потому голова лічильної комісії Валерій Мішура оголосив результати голосування з виборів Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. За кандидатуру Ніни Карпачової проголосувало 280 народних обранців.
Після затвердження постанов про обрання суддів, яке тривало майже до кінця робочого дня, нерозглянутими залишилося кілька десятків проектів законів. Як тут бути? Головуючий скористався рішенням депутатського загалу — працювати «до упору».
Зокрема, прийнято закон про Цивільний демократичний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави, а також блок законів, винесених на повторний розгляд з пропозиціями Президента. Серед них: «Про внесення змін до статті 21 Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про іпотечне кредитування та факторингові операції з консолідованим іпотечним боргом», «Про внесення змін до Митного тарифу України».
Ухвалено також закон про єдиний соціальний податок, проект постанови про інформацію Кабміну про особливості правового режиму та ефективність функціонування спеціальних економічних зон і територій пріоритетного розвитку в Україні, проект закону про порядок погашення заборгованості за електроенергію, проект закону про внесення змін до статті 11 Закону «Про податок на додану вартість» (стосовно операцій із ввезення підакцизних товарів), проект закону про стимулювання розвитку регіонів, про внесення змін до Закону «Про вищу освіту» та інші.
Гостра дискусія розгорнулася довкола постанови про схвалення Основних напрямів бюджетної політики на 2004 рік. Каменями спотикання стали такі питання, як розмір державного боргу, мінімальної зарплати, наповнення місцевих бюджетів, розмір та форма запозичень і деякі інші. Гарячі дебати то наближали, то віддаляли момент істини, тобто узгодження позицій профільного комітету та уряду.
Під час голосування внесених проектів ні проект Кабміну, ні проект комітету не набрали потрібної кількості голосів. Зрештою, домовилися продовжити роботу із узгодження позицій, взявши за основу бюджетну резолюцію в редакції профільного комітету.