Ранкове засідання 6 червня
Перший віце-прем’єр-міністр, Міністр фінансів Микола Азаров виступив з тезами про Основні напрями бюджетної політики уряду на 2004 рік. Він одразу зазначив: цей рік для України буде дуже непростим. Однак уряд налаштований на конструктивну роботу. Вона полягатиме, зокрема, у виборі форм і засобів, покликаних дати найбільший практичний результат. М. Азаров вважає за доцільне тимчасове згортання тих програм, які не мають першорядного значення. А вивільнені кошти спрямувати на пріоритетні програми. Найперша — оновлення виробничих потужностей, зокрема в енергетиці.
На сьогодні чимало проблем виникає внаслідок, по суті, безконтрольного надання пільг окремим суб’єктам з-посеред платників податків. Доповідач вважає, що не можна дозволяти всепрощенство і списувати заборгованості тим суб’єктам, котрі не здатні працювати ефективно. У 2004 рік, наголосив М. Азаров, ми повинні увійти як в поле, розчищене для нормальних фінансових взаємин.
Вказавши, що з 1 січня 2004 року запроваджується 13-відсоткове оподаткування, доповідач запевняв, що цей радикальний захід не повинен вплинути на основні параметри бюджету і місцевих бюджетів зокрема. Зупинившись на позиціях уряду стосовно соціальних програм, М. Азаров вказав, що варто відмовитися від системи безадресних пільг і перейти на введення фіксованих. Чому? Бо чинні безадресні пільги надто збиткові для держави і не можна дозволили собі далі йти цим шляхом. Тоді як фіксовані пільги, за словами доповідача, ефективно діють в усіх розвинених державах і забезпечують реальний соціальний захист громадян. Побоювання, що начебто запровадження адресних пільг зумовить обмеження прав широких верств пільговиків, безпідставні.
Співдоповідачем був голова Комітету ВР з питань бюджету Петро Порошенко. Його оцінки з деяких позицій досить істотно розходилися з тим, що від імені уряду декларував доповідач. Зокрема, він зазначив, що про соціальні програми і поліпшення їх змісту мову ведуть понад десять років. Але щораз, коли доходить до енергетики, то стикаємося з одним і тим самим чинником —у держави бракує на ці програми коштів. На думку П. Порошенка, це  наслідок того, що в Україні нема довгострокової програми фінансового забезпечення соціальних реформ. Низку критичних зауважень висловили і народні депутати під час обговорення. Вони стосувалися передусім політики уряду з реалізації соціальних програм.
Депутати підтримали подання від трьох фракцій (СПУ, БЮТ та «Наша Україна») про виголошення спеціальної заяви. Її озвучив член фракції СПУ Іван Бокий. Він вказав, що у виборчому окрузі № 206 (Чернігівська область) склалася надзвичайна ситуація. Так, до кандидата в народні депутати від опозиції Дмитра Іванова вживаються дискримінаційні заходи. А напередодні дня виборів на його виборчий штаб вчинено розбійний напад. Мета — завадити йому здобути перемогу на виборах. Тоді як він, за об’єктивними даними, впевнено лідирує у виборчих перегонах.