Денне і вечірнє засідання 20 травня
Найбільше дискусій точилося довкола законопроектів, які захищають вітчизняного товаровиробника і селянина.
Законопроектом «Про ввезення цукру-сирцю тростинного в 2003 році» передбачено встановити квоту на ввезення в Україну цього року продукції на рівні 400 тисяч тонн. Крім того, пропонується встановити квоту ввізного мита не менш як сім євро за тонну і завершити його переробку до 1 вересня. За словами доповідача Миколи Одайника, документ дасть змогу уникнути зловживань на «солодкому ринку», а одержані кошти підуть на інвестування виробників цукрових буряків. Другий законопроект передбачає встановити ввезення цукру-сирцю в обсязі 280 тисяч тонн (ввізна ставка не менш як шість євро). Проте співдоповідач Олег Юхновський наголосив, що імпорт «білого золота» призведе до підвищення соціальної напруженості та втрат державного бюджету, бо дефіциту цієї продукції на ринку немає. А Микола Калетник («Європейський вибір») переконаний, що цього року його треба «особливо ввозити» (але підвищити ставку мита до 60 євро за тонну), що дало б можливість виконати зобов’язання України зі вступу до СОТ.
Змінами до Закону «Про плату за землю» передбачено встановити плату за земельні ділянки, якими користуються підприємства машинобудування для агропромислового комплексу, на рівні трьох відсотків від чинних ставок. За словами голови профільного комітету Станіслава Гуренка, встановлення пільг сприятиме зменшенню податкового тиску на підприємства та розвитку виробництва вітчизняних сільськогосподарських машин. 
Зміни до Закону «Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001—2004 років» передбачають відновити мораторій стосовно порушення справ про банкрутство підприємств — сільськогосподарських товаровиробників до 1 січня 2004 року. Документ підтримав і Комітет ВР з питань аграрної політики та земельних відносин. Голова його підкомітету Микола Мельник оперував цифрами і фактами: торік більш як 50 відсотків господарств були збиткові, заборгованість із зарплати становить понад 400 мільйонів гривень,  брак власних коштів та галузева кредитна політика не дають можливості поновити технічний парк. На його думку, причинами такого стану є нерозв’язання проблеми диспаритету цін на сільськогосподарську продукцію, товари та послуги. Лише торік через відсутність державного регулювання ринку зерна господарства втратили майже шість мільярдів гривень.
Парламентарії розглянули також низку соціальних законопроектів — зміни до законів «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» та «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
Далі народні депутати розглянули законопроект, який стимулює роботодавців та встановлює державні гарантії для забезпечення молодих громадян першим робочим місцем. За даними Міністерства праці та соціальної політики, в Україні протягом першого півріччя 2002 року на обліку державної служби зайнятості перебували 72,4 тисячі випускників, з яких було працевлаштовано майже 18 тисяч. Рівень офіційного безробіття серед людей до 28 років збільшився за шість років у 11 разів до 900 тисяч осіб, з яких працевлаштовано лише третину.
Народні обранці також розглянули зміни до Закону «Про телебачення і радіомовлення» (про грошові надходження від реклами), до Митного тарифу (стосовно іграшкової продукції), проект постанови про унормування діяльності редакції журналу «Віче» та інші.