Денне і вечірнє засідання 15 квітня
Депутати обговорили в першому читанні законопроект про внесення змін до закону «Про зовнішньоекономічну діяльність» стосовно ліцензування експортно-імпортних операцій. Ним, як доповів заступник державного секретаря Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції Володимир Стеценко, пропоновано привести ліцензування експортно-імпортних операцій у відповідність з вимогами Світової організації торгівлі (СОТ). Передбачається відійти від нинішньої практики ліцензування та квотування експортних (імпортних) операцій та перейти до автоматичного та неавтоматичного ліцензування. Під час обговорення деякі промовці зазначали низку недоліків цього законопроекту, зокрема, що не передбачено терміну, в який має відбуватися прийняття заявок на отримання ліцензії.
У двох редакціях (президентській і депутатській) розглядали законопроект про екологічний аудит. Запропоновано взяти за основу президентський варіант, спрямований на підвищення екологічної діяльності підприємств та інших суб’єктів господарювання.
Міністр економіки та з питань європейської інтеграції Валерій Хорошковський представив проект закону про державні цільові програми, наголосивши, що його прийняття дасть можливість урегулювати процес розробки, прийняття та виконання державних цільових програм, яких нині в Україні діє понад 200.
Під час вечірнього засідання депутати обговорили проект закону про затвердження загальнодержавної програми розвитку малих міст — тобто із населенням менш як 50 тисяч жителів. Таких міст в Україні нині понад 350, а проблем у них іще більше. Це низький рівень бюджетного фінансування, низькі темпи будівництва житла і соціальної інфраструктури, аварійний стан об’єктів водо-, енерго-, теплопостачання та каналізаційних мереж, доріг тощо. Під час обговорення парламентарії зазначали, що багато положень програми є декларативними, і запропонували конкретизувати її після схвалення у першому читанні.
Досить бурхливим було обговорення законопроекту про захист персональних даних. Зокрема, голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Микола Томенко наголосив, що прийняття такого закону може зашкодити професійній діяльності журналістів та використовуватися в політичних цілях. Депутати пропонували істотно доопрацювати цей законопроект.
Сесія також розглянула проект закону про державну землевпорядну експертизу, кілька законопроектів про внесення змін до деяких законодавчих актів України про регулювання діяльності в аграрному секторі економіки — поправки до чинних законів «Про фіксований сільськогосподарський податок», «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства», «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами».