За сорок кілометрів від Слов’янська, поблизу Ізюма Харківської області, один із авторів цієї публікації став свідком підготовки до проведення антитерористичної операції. За блокпостом українських військових можна було побачити два вертольоти, декілька бронетранспортерів, близько десятка БМП та автобуси з українськими спецпризначенцями.

— Сьогодні на території Донецької області здійснюється широкомасштабна антитерористична операція. Вона пов’язана з безпрецедентним вторгненням сусідньої держави на територію суверенної української держави. Агресор, використовуючи достатньо непросту ситуацію і в політичному, і в соціальному, і в економічному житті, підігріває дуже небезпечні не лише для кожної держави, а й для кожної людини емоції і почуття, які призводять до надзвичайно небезпечних наслідків. І ми ці наслідки бачимо. Не десь далеко, а тут, на частці української землі, — сказав журналістам керівник Антитерористичного центру СБУ Василь Крутов.

Його слова перервав шум моторів: бійці Внутрішніх військ, спецпідрозділу «Альфа» та інших спецпідрозділів завантажувалися для вильоту. Судячи зі спорядження та озброєння, бійці були налаштовані подолати спротив серйозного супротивника. За дві години стане відомо: військовий аеродром у Краматорську звільнено від захопників. У місті чулися постріли й вибухи, в небі кружляли вертольоти. Крім того, у Слов’янську в аеропорту військові відбили атаку так званої «самооборони», яка складалася із озброєних людей.

За словами керівника Антитерористичного центру, в області збільшується кількість «зелених чоловічків» — військових сусідньої держави, без пізнавальних знаків. «Позавчора було 150 осіб, яких називають «зеленими чоловічками», вчора додалося 300 таких. Я не кажу, скільки було до цього часу. Приблизно такі цифри. Як буде завтра — покаже життя», — зазначив Крутов.

Громадяни, які прийшли «захищати» барикади в Слов’янську, так і не дочекалися штурму. Ситуація в місті залишається напруженою. Під контролем сепаратистів перебувають будівлі міської ради, міського управління міліції та відділу СБУ. Всі вони оточені барикадами в кілька рядів. У багатьох місцях перекриті дороги, пересування транспорту, в тому числі — «швидкої допомоги», пожежних тощо — ускладнене.

Найбільш агресивно налаштовані до журналістів озброєні «охоронці» виявилися під відділом СБУ, в чому особисто міг переконатися один із авторів цих рядків. «Стій там. Об’єктив закрий! Фотоапарат сховай!» — скомандував невідомий у камуфляжі у відповідь на прохання погукати старшого. «Командир», який з’явився невдовзі, виявився не менш суворим: «Жодних коментарів, давайте звідси».

На порозі міської ради — люди в камуфляжі та з автоматами. Обличчя практично не ховають, але й близько не підпускають. Журналістів із Чехії, які стали на сходах перед входом, щоб зняти відео, відігнав «охоронець» із пістолетом у руках. Зброї в місті дуже багато — як завезеної, так і поцупленої в міськвідділі міліції. Власники магазинів скаржаться на те, що бояться пограбувань. Кілька таких випадків трапилося буквально протягом однієї ночі. Виникла проблема з отриманням грошей у банкоматах: не завозять готівку, бо інкасаторські машини не їдуть до міста, де владу контролюють прихильники «Донецької республіки».

Навіть Великдень у місті відбудеться в «нетрадиційному форматі»: міліція не радить проведення масових богослужінь у місті, де стріляють. «З огляду на нинішню неспокійну обстановку в Слов’янську і Слов’янському районі, просимо громадян не відвідувати у Великдень святі місця й культові споруди в зазначених населених пунктах до стабілізації ситуації», — йдеться в повідомленні ГУМВС України в Донецькій області. Серед небезпечних для відвідування місць — Святогірська Свято-Успенська лавра.

На трасах навколо Слов’янська споруджено блокпости сепаратистів. Озброєні люди зупиняють і перевіряють автомобілі, просять відкрити багажник. Прискіпливо вивчають посвідчення журналістів. Такий самий зміцнений блокпост — на мосту поблизу Слов’янського курорту. Біля інших населених пунктів автошляхи в деяких місцях також перекриті барикадами, залишено проїзд для одного автомобіля. Але там «патруль» не такий суворий: поблизу Артемівська навіть зустріли нетверезих охоронців, яким ліньки було зупиняти машини. Схоже, без присутності «зелених чоловічків» оборона «республіки» втрачає моральні та бойові якості.

Андрій СЕРЕДА, Олег ТОЛСТОВ. 

КОМЕНТАР

Сергій ТАРУТА, голова Донецької обласної державної адміністрації: 

«Ми домовилися з міськими головами про створення координаційного комітету і про те, що швидко реагуватимемо на всі проблеми, які виникають. Міські голови однозначно висловили свою позицію про єдність Донбасу і про те, що необхідно більше повноважень місцевому самоврядуванню. На жаль, на півночі області ситуація дуже складна. Представниками так званої «Донецької республіки» пограбовані машини, які везли продукти до дитячого центру «Смарагдове місто». Зараз ми координуємо і намагаємося швидко вирішити питання, щоб кожне місто могло забезпечити життєдіяльність.

Виникають термінові питання із життєво важливих позицій — таких, як продовольство, фінанси. Тому що сьогодні дуже складно інкасаторам забезпечити наповнення всіх банкоматів, незважаючи на те, що у Нацбанку є кошти для повної виплати. Наше завдання — забезпечити всі соціальні виплати, пенсії, реагувати на будь-які інциденти, які трапляються, в тому числі — пов’язані зі здоров’ям і життям наших громадян».