Ранкове й денне засідання 5 березня
Після оголошення запитів та заяв народних депутатів, виступів представників парламентських фракцій і груп парламент розглянув два законопроекти — про цивільний демократичний контроль над воєнною організацією і правоохоронними органами держави. З доповідями виступили народний депутат України Борис Андресюк та Міністр юстиції Олександр Лавринович.
Більшість парламентаріїв віддала перевагу депутатському проекту закону й рекомендувала прийняти його в першому читанні. Законом розроблено низку статей, які забезпечать громадський контроль над військовими і силовими формуваннями.
Ішлося про принципи деполітизації військової організації, призначення на пости міністрів цивільних за поданням Прем’єр-міністра, запровадження так званої білої книги про звіт за використання коштів в армії та силових структурах тощо. Пропоновано також запровадити посаду уповноваженого з контролю за силовими структурами.
Голова Комітету ВР з національної безпеки та оборони Георгій Крючков зауважив, що повне виконання закону потребуватиме внесення змін до Конституції України. І до цього треба бути готовими.
Кілька законопроектів народні депутати розглянули за скороченою процедурою. Зокрема, проект закону про внесення змін до Закону України «Про державну таємницю» (про експертів з питань таємниць) передбачає розширення кола осіб державних експертів у сфері оборони, науки й техніки, іншої діяльності, що має таємниці в інтересах безпеки країни.
Дискусію у залі викликав законопроект «Про військову службу правопорядку у Збройних Силах України». З доповіддю виступив начальник Генерального штабу Збройних Сил України Олександр Затинайко. Запровадження служби правопорядку у військах відповідає європейській практиці. Вона запобігатиме злочинам, сприятиме захисту здоров’я військовослужбовців, збереженню військового майна. Нова служба забезпечуватиме також виконання різних стягнень, запроваджених у військах, зокрема покарання гауптвахтою та арешт військовиків, гарантуватиме дотримання законності в армії.
Народні депутати розглянули чотири варіанти законопроекту «Про статус суддів» (про забезпечення умов для здійснення правосуддя та недоторканності суддів). З доповідями виступили народні депутати Василь Онопенко, Михайло Мельничук, Сергій Іванов.
Парламентарії наголошували, що принцип незалежності судової влади багато в чому залежить від фінансового становища судової системи. Відсутність житла, низька зарплата, матеріально-технічні нестатки судів роблять систему залежною від виконавчої влади. Законодавці пропонують чимало заходів на забезпечення незалежності судової влади, зокрема, право судді на отримання службового житла, визначення зарплати у кратному розмірі від мінімального прожиткового рівня, зарахування до стажу роботи всього терміну зайнятості в галузі права, соціальний захист сім’ї судді в разі смерті годувальника тощо.
Народні депутати також обговорили проект закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2003 рік», з яким виступила народний депутат Юлія Тимошенко. Співдоповідь зробив голова Комітету ВР з питань бюджету Петро Порошенко.
Голосування з обговорених питань відбудеться сьогодні.