Цього пленарного тижня Верховна Рада визначатиметься з Державним гімном, пільгами з квартплати та комунальних послуг, боротиметься з порнографією і тероризмом.
Розмаїтий порядок денний сесії на 4—7 березня передбачає розгляд понад 80 питань, які охоплюють 100 законодавчих актів. З них сім внесено Президентом України як невідкладні, а п’ять уряд просить розглянути в першочерговому порядку.
Сьогодні, 4 березня, депутати обговорять проект закону про Державний гімн України, який уже кілька років готують у комітетах і фракціях та спеціальній комісії. Цього ж дня парламент розгляне проекти законів про впорядкування надання пільг з квартплати, плати за комунальні послуги та паливо; про державний контроль за використанням та охороною земель; про оцінку земель; про державне регулювання діяльності з випуску та проведення лотерей, про затвердження національної програми підтримки молоді на 2003—2008 роки; про захист суспільної моралі від продукції, що пропагує порнографію.
У середу, 5 березня, парламентарії обговорять два альтернативні — урядовий та депутатський — законопроекти про цивільний демократичний контроль над воєнною організацією і правоохоронними органами держави, а також деякі проекти законів за скороченою процедурою: зміни до законів про державну таємницю, про статус суддів, про оплату праці — про розмір мінімальної зарплати, зміни до деяких законодавчих актів про механізм компенсації доходів громадян та інші.
У день голосування, 6 березня, парламент визначатиметься із попередньо обговорених питань —зокрема, у другому читанні змін до Кримінально-процесуального кодексу України про приведення його положень у відповідність з Конституцією, змін до закону про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей із пропозиціями Президента. В повторному першому читанні — законів про іпотеку, про електрокомунікації, про сільськогосподарську дорадчу діяльність, про амністію тощо.
У п’ятницю, 7 березня, планувалося заслухати звіт Міністр палива та енергетики України Сергія Єрмілова про соціально-економічні наслідки реорганізації вугільної промисловості, однак Мінпаливенерго попросило перенести звіт міністра на 19 березня, після того як відбудеться спеціальне засідання колегії міністерства. Але керівники фракцій і груп не підтримали цю пропозицію, і Верховна Рада заслухає звіт міністра у п’ятницю.
11 березня у парламенті пройде день уряду, на якому депутати заслухають два питання: про професійно-технічну освіту та організацію літнього відпочинку дітей.
12 березня у Верховній Раді відбудуться парламентські слухання про функціонування української мови в Україні.
Не обійшлося на погоджувальній раді і без чергового скандалу. Колишній Генеральний прокурор України, нині народний депутат Михайло Потебенько обурився недавньою публікацією у пресі інтерв’ю нинішнього Генпрокурора Святослава Піскуна, у якому С. Піскун звинуватив М. Потебенька у штучному гальмуванні розслідування справи Георгія Гонгадзе. У відповідь Михайло Потебенько запропонував створити у ВР чергову спеціальну слідчу комісію для з’ясування деяких звинувачень на адресу нинішнього Генпрокурора С. Піскуна — зокрема, коли він очолював слідче управління ДПА.
Погоджувальна рада також ухвалила заслухати на сьогоднішньому вечірньому засіданні інформацію керівників силових відомств про розповсюдження в Україні фальшивих листів до виборців нібито від імені лідера «Нашої України» Віктора Ющенка.
Обговорювали на погоджувальній раді і відставку голови Фонду держмайна України Олександра Бондаря. Керівники комітетів і фракцій запропонували до прийняття відставки О. Бондаря заслухати звіт Фонду держмайна за минулий рік, щоб сформувати у вигляді відповідного рішення позицію парламенту. Голова спеціальної контрольної комісії з питань приватизація Валентина Семенюк в інтерв’ю журналістам після погоджувальної ради зазначила, що відставка голови Фонду держмайна збіглася у часі з парламентськими слуханнями з приватизації. За словами В. Семенюк, слухання були «однією із зачіпок, які дали змогу Кабінету Міністрів порушити питання про звільнення голови Фонду держмайна». «На жаль, змінили лише людину, а програма приватизації залишилася без змін», — наголосила Валентина Семенюк.