У Макіївці в понеділок на сесії міської ради депутати прийняли рішення про проведення референдуму і розпочали підготовку. У Слов’янську самопроголошений «народний мер» В’ячеслав Пономарьов звернувся до президента Росії Володимира Путіна із проханням «особисто звернути свою увагу на обстановку, що склалася, і допомогти в міру сил і можливостей».

Група агресивно налаштованих молодиків почала висловлювати погрози на адресу голови, після чого самі присутні на площі учасники протесту «відбили» градоначальника у нападників.

«Вони зараз шукають мене по всьому місту, намагаються натиснути на мене і мою родину, щоб я написав заяву і відмовився від посади. Але я не маю права. Мене підтримали мешканці й довірили керування містом», — сказав у коментарі «Голосу України» Євген Клеп.

Кілька годин тривало захоплення Горлівського міськвідділу міліції. Більшість працівників міськвідділу відмовилися чинити спротив. За винятком кількох офіцерів, чиї імена вже стали легендою. Виконуючий обов’язки начальника міськвідділу Андрій Крищенко відштовхнув нападника, який установив на даху ґанку російський прапор і зірвав український. Активісти, які спостерігали за цим, голосно обурились і з подвоєними силами заходилися штурмувати міськвідділ. Згодом вони «відплатили» непокірному міліціонеру, побивши його битками і ногами. Крищенка забрала карета «швидкої допомоги», але машину п’ятнадцять хвилин не відпускали: нападники вимагали, аби міліціонер став на коліна і вибачився. Зрештою «швидка» поїхала.

Гідно повівся заступник начальника відділу Герман Приступа: на відеозапису, який транслював місцевий сайт, видно, як офіцер міліції попереджав захопників про відповідальність та відмовився скласти зброю. Із непокірним офіцером ледь не розправилися на місці. Приступу взяли в полон і відвезли до «штабу» в обласному центрі, де вимагали присягнути на вірність «Донецькій народній республіці». Офіцер відмовився, і за кілька годин міліціонера таки відпустили. Від госпіталізації заступник начальника відділу відмовився.

У вівторок уранці з’явилися повідомлення про захоплення Мар’їнського районного відділу міліції та Петровського райвідділу в Донецьку. В обох випадках правоохоронці не чинили опору, але і зброї у будівлях не було: її заздалегідь вивезли.

Тим часом у «Донецькій республіці», чиї прапори майорять над захопленими будівлями, демонструють дуже вибіркове ставлення до медіа. В неділю увечері журналістів місцевих телеканалів евакуювали після погроз захоплення приміщень. У понеділок стало відомо про зникнення журналіста Артема Дейнеги, який передавав повідомлення із захопленого «зеленими чоловічками» Слов’янська. Кореспондента забрали на «допит» до місцевого відділу СБУ, яке перебувало під контролем сепаратистів. Крім того, потерпів голова Слов’янської міської організації Національної спілки журналістів України Олег Зонтов: він робив відеозйомку захоплення міськвідділу міліції, і це не сподобалося «зеленому чоловічку» з автоматом. У Краматорську побили громадського активіста Станіслава Чорногора — у того в руках також нападники побачили відеокамеру.

У Горлівці, за інформацією місцевих журналістів, захопники будівель міської міліції і міськради, вирішили провести «виховну роботу» з редактором Інтернет-видання Олександром Білінським. Люди з битками в руках прийшли до редакції і забрали журналіста до міськвідділу міліції, звідки відпустили за кілька годин.

На фоні бурхливих подій на території області мітинг на площі біля обласної державної адміністрації тане на очах. На площі формують загони «бійців», яких обіцяють відправити до міст, де потрібно утримувати захоплені будівлі.

Донецька область.

Слов’янськ: за три дні — 11 поранених, двоє убитих

До Слов’янська завезено одну тисячу одиниць вогнепальної зброї, а в міському відділі міліції захопники заволоділи 400 пістолетами і 20 автоматами. Про це розповіла журналістам у вівторок міський голова Неля Штепа. За її словами, невідомі озброєні люди з’явилися поблизу міста наприкінці минулого тижня.

«П’ять днів тому збиралися ці повстанці за Артемівськом на трасі. Два КамАЗи озброєних людей. Після цього за узгодженням із нашим православним батюшкою отцем Віталієм вони розташувались у нього у православному центрі. В неділю о восьмій ранку мені мешканці сказали, що із православного центру вийшли близько 150 осіб, повністю озброєних. І до них приєдналися майже 300 осіб, яких запросив отець Віталій. Це колишні «афганці», військові, які також приєдналися до цієї повстанської армії», — сказала очільниця міста.

«Наші люди, які підключилися, — це ті, яким дали зброю, які що хочуть, те й роблять у місті, — додала Штепа. — Іду позавчора додому, назустріч мені — жінка з пістолетом. Питаю: «Звідки ти взяла?». Вона каже: «На барикадах». Зброю роздано, щоб сьогодні повністю залякувати місто».

За словами очільниці Слов’янська, за три дні внаслідок збройних сутичок у місті і на блокпостах загинули двоє осіб та ще одинадцять поранені. У тому числі поранений перехожий, який ішов відвідати дружину в пологовому будинку.

У вівторок на блокпосту, який охоронявся озброєними людьми в камуфляжі, виник конфлікт. «Охоронці» зупинили автомобіль, водій якого відмовився підкорятися незаконним вимогам і зчинив спротив. «Людину розстріляли впритул. Вона жива, але в дуже тяжкому стані», — сказала Штепа.

У місті під контролем захопників продовжують перебувати будівлі міської ради, СБУ та міськвідділу міліції. Міліціонери із міського відділу перейшли до районного і працюють зараз там, сказала голова.