У Миколаєві створено унікальну методику ранньої соціальної реабілітації,аналогів якій немає у світі
Діти з обмеженими можливостями здоров’я — це проблема не тільки родини, а й держави, усього суспільства. Рання реабілітація таких дітей потребує системного підходу за участю педагогів, сім’ї, медиків, учених-реабілітологів, дефектологів, логопедів, соціальних працівників та інших фахівців. Такий висновок всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні проблеми і шляхи впровадження ранньої соціальної реабілітації дітей з обмеженими можливостями здоров’я», що відбулася у Миколаєві.
Перший в Україні Центр ранньої соціальної реабілітації створили саме тут, у Миколаєві. Нині в області діють 27 районних, міських, сільських центрів і відділень. У чотирьох з них побували учасники конференції. Вони були присутні на заняттях, розмовляли з дітьми, батьками, вчителями-реабілітологами і навіть побачили виступи маленьких вихованців.
Сьогодні в Україні більше 150 тисяч дітей-інвалідів. Загальний показник зростає на тлі зменшення народжуваності. Ситуація ускладнюється тим, що інвалідизуюче захворювання створює штучну ізоляцію хворої дитини. Родина залишається сам на сам з болем. Дитина-інвалід для медиків — пацієнт, для соціальних служб — пенсіонер. І тільки комплексна система ранньої соціалізації дає можливість дитині повністю чи частково інтегруватися в життя суспільства, відзначали учасники конференції, підкреслюючи, що досвід миколаївців вартий упровадження по всій країні.
Дев’ять років тому Центр ранньої соціальної реабілітації створювали як українсько-американський проект. Але українські фахівці розробляли власну методику, що дозволяє розширити поняття соціальної адаптації: 70% вихованців центру успішно вчаться у загальноосвітніх школах. Однак для кожної дитини-інваліда це довга і важка дорога — і до школи, і до людей. Сьогодні можна говорити про те, що в Миколаєві створили унікальну методику, аналогів якій немає у світі.
За дев’ять років змінився і сам центр. Спочатку він розташовувався у кількох приміщеннях санаторію-профілакторію «Перемога». Тепер —окремий комфортабельний будинок колишнього дитячого садка. Йде реорганізація центру в Державний комплекс ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів. У структурі комплексу чотири підрозділи: управління комплексом, Центр ранньої соціальної реабілітації, Центр дитячої ортопедії й реабілітації, навчально-методичний центр.
Будують Центр дитячої ортопедії й реабілітації. У ньому обладнають спеціальні виробничі приміщення, пансіонат для проживання дітей, блок водних процедур, реабілітаційний відділ, їдальню, госпблок.
Для Галини Михайлівни Тазарачевої, голови Миколаївського відділення Фонду соціального захисту інвалідів, центр став справою життя. Нагорода держави — орден Княгині Ольги — їй до лиця. Реальну підтримку і допомогу центрові надає місцева влада. Обласний міжвідомчий комітет з питань ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів очолює Олексій Гаркуша, голова Миколаївської облдержадміністрації.
Президент України Леонід Кучма після відвідання центру сказав: просіть, що хочете. Хтось, природно, заговорив би про гроші. Галина Михайлівна — про державну програму соціалізації дітей-інвалідів, про відповідну концепцію і закон, який захищав би їхні права. Вона переконана: проблема соціалізації таких дітей повинна бути державною політикою.
У прийнятій конференцією резолюції намічено створення всеукраїнської мережі центрів і відділень ранньої соціальної реабілітації.
Миколаївська область.