В останні роки Кам’янець-Подільський відкритий для всіляких новацій. Задумали — «виставили» бюджет міста разом з усіма видатками в Інтернеті. Взяли і відкрили факультет муніципального менеджменту. То медицину реформують з допомогою американської програми «ПОЛІСІ», то податкову карту міста розробляють, то префектів (уповноважених міського голови в мікрорайонах), то шерифів (дільничних інспекторів міліції) обирають... Чи не чистої води це самореклама? Влада запевняє, що робить ці кроки, зокрема, і для того, щоб активізувати громаду, наблизитися до неї. Яка користь місту від отих усіх новацій?

Відповідь на запитання дає проект «Толока», який в Україні втілюють лише два міста — Бердянськ і Кам’янець-Подільський. За кошти Євросоюзу троє співавторів проекту — громадські організації Творчий Центр Каунтерпарт, Інститут громадянського суспільства, Комітет виборців України — взялися допомогти владі Кам’янця і намагаються розбудити громаду міста. Якщо це вдасться, то Кам’янцю має бути під силу реалізація багатьох ініціатив власними силами.

Адже в середньовіччі громада своїми руками та власним коштом вибудувала оборонні укріплення, які тепер вражають гостей з усього світу. На початку минулого століття громадський рушій дав поштовх відкриттю державного університету.

Заявку на конкурс подавала громадська організація «Партія відродження Кам’янця-Подільського», яку очолює голова міста Олександр Мазурчак. Однак на першому ж етапі в «Толоку» влилося чимало членів інших громадських організацій, які переконані, що так зможуть реалізувати права, надані законами «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про органи самоорганізації населення».

Що є актуальним для населення древнього міста і чи хоче воно бути життєздатною громадою? Результати анкетування показують, що найбільше дошкуляють кам’янчанам хабарництво (48%), безробіття та невпорядкованість (46%), забрудненість території (45%). Ініціативна група вважає, що останню проблему реально розв’язати силами громадськості.

А для Кам’янця, що прагне розвиватися як туристичний центр, це дуже важливо.

«Толока» розбилася на групи. З них дві спеціалізуються на «смітті», до того ж у пілотних районах — окраїнній Біланівці та заповідному Старому місті, де ініціативні групи прагнуть створити органи самоорганізації населення. Інші райони мали б самі організуватися за прикладом «чистих» сусідів.

Особливу активність виявили жінки, котрі, крім розв’язання головної проблеми, працюють над створенням жіночого кризового центру, куди можуть звертатися ті, хто терпить насильство в сім’ї, чиї права порушуються на роботі чи деінде, кому потрібні найрізноманітніші поради —юриста, психолога, бізнесові. Допоможеш такій жінці — і вона приходить працювати до громади. Іван Кравчук, директор міського центру зайнятості, запевнив, що співпрацюватиме з жінками, котрі розробляють власні бізнес-проекти.

Сьогодні місцеві законотворці разом з громадськими активістами вже почали працювати над Статутом міста.

Тож є надія, що у Кам’янці толокою і «великого чоловіка», як в усі часи народ називав громаду, виліплять.

Кам’янець-Подільський

Хмельницької області.