Тростянецький район з його багатогалузевою промисловістю, збереженими колективними господарствами завжди був, як то кажуть, самодостатнім районом. І залишається вірним цій традиції. Заробляє щороку по 55—60 мільйонів гривень, але в місцевому бюджеті, на жаль, не зостається й п’ятої частини. А так хочеться, щоби не лише регулярно виплачували заробітну плату працівникам бюджетних установ, пенсії, не за залишковим принципом фінансували заклади освіти, охорони здоров’я і культури, здійснювали п’ять комплексно-цільових програм соціально-економічного розвитку, які районна рада розробила спільно з районною держадміністрацією.

До реалізації згаданих програм варто активніше залучати кошти й ресурси промислових підприємств, колективних господарств, територіальних громад і населення. З такою ініціативою виступили депутати районної ради. Починання знайшло широку підтримку не лише в місті, а і в сільських радах, насамперед Боромлянській, Гребениківській, Буймерській, Білчанській.

Райцентр справедливо вважають візитною карткою району. Здавалося б, важко створити мешканцям необхідні зручності, коли місто, в тому числі його історичний центр, навпіл розрізає автотраса республіканського значення з інтенсивним рухом транспорту. Однак головні вулиці райцентру набули сучасного вигляду. Розширено та впорядковано дороги, тротуари, площі, обладнано для дорослих та дітей безпечні переходи. Загалом у цьому році вклали у благоустрій райцентру понад мільйон гривень. І все це — з власних ресурсів, без додаткових надходжень з бюджету.

Ще вчора тростянчани з досадою відводили очі від архітектурної пам’ятки — Круглого двору. Побудований він у середині XVІІІ століття поміщиком Надаржинським, використовувався як цирк і театр, тут працювали драматична, циркова та балетна трупи. На жаль, численні орендарі Круглого двору, що протягом десятиліть використовували його для господарських потреб, палець об палець не вдарили, щоб зберегти для нащадків неповторну чарівність однієї з перлин архітектури та мистецтва Сумщини. Довелося, як то кажуть, застосувати владу. До реставрації Круглого двору залучили архітектурну думку, будівельні організації, громадськість. Першу чергу робіт уже виконано. Із завершенням реставрації тут буде організовано музейно-видовищний центр, двері якого будуть широко відчинені для туристів, мешканців та гостей міста.

Тим паче що досвід проведення масових концертних та культурно-мистецьких заходів у районі багатий. Уже 12 років на тростянецькій землі проходить Всеукраїнський сільський фестиваль майстрів мистецтв та самодіяльних колективів «Боромля», районні огляди народних талантів, які збирають багатотисячні аудиторії, мають надзвичайну популярність.

Невід’ємною складовою історичного центру стала й Алея ратної та трудової доблесті Тростянеччини, також створена силами промислових підприємств та будівельних організацій. Вона відтворює історичне минуле та сучасне життя району, розповідає про його економіку та соціальну сферу. Тут — фотопортрети передовиків галузей народного господарства: робітників, хліборобів і тваринників, умілих господарників, підприємців і працівників освіти. Алея стала одним із улюблених маршрутів екскурсій для молоді та школярів, з її допомогою наші наставники прагнуть виховувати в юного покоління любов, гордість і повагу до рідного краю, до своїх земляків, творців буденних і водночас величних справ, котрі й формують наше майбутнє.

Цій благородній справі сприяє також відродження в населених пунктах, у трудових колективах, навчальних закладах музеїв історії, промислових та сільськогосподарських підприємств різних форм власності. Вчителі історії на уроках і в позакласній роботі активно використовують видані масовим тиражем оригінальні краєзнавчі посібники «Тростянецькі старожитності» та «Боромля», які належать перу завідувача районного відділу освіти Миколи Артюшенка. Талановитий і об’єктивний дослідник продовжує свою роботу в цьому напрямі, а районна рада і райдержадміністрація вважають своїм обов’язком надавати необхідну фінансову підтримку.

Районна цільова програма «Молодь і діти» передбачає також створення умов для гармонійного розвитку підростаючого покоління. В районі намагаємося не просто зберегти бюджетні та сільські дошкільні дитячі заклади — їх маємо півтора десятка, а й цілком задовольнити їх потреби. З орендними товариствами та сільгоспкооперативами укладаємо договори на поставку освітянським та дошкільним закладам харчових продуктів на пільгових умовах — молока, м’яса, яєць, картоплі, круп тощо. Висококалорійне, збалансоване за кількістю необхідних для кожної дитячої вікової групи поживних речовин харчування стало нормою для кожної шкільної їдальні, дитячого садка. Молоді сім’ї, які вирішили мати дітей, уже з перших місяців вагітності матерів одержують істотну допомогу з районного бюджету і грошима, і продуктовими наборами також за пільговими цінами.

За підсумками соціально-економічного розвитку, організації роботи з благоустрою населених пунктів наш район уже котрий рік посідає перше місце в Сумській області. Це, звичайно, приємно. Але значно більше моральне задоволення дає усвідомлення того, що обрано правильний напрям, а реалізація наміченого сприяє утвердженню здорової морально-психологічної атмосфери, створює людям належні умови для високопродуктивної праці і змістовного дозвілля, виховання молодої зміни, яка назавжди збереже у своїх серцях відданість рідному дому — Україні.

Микола БЕРЕЗІН, голова Тростянецької районної державної адміністрації,

Сергій КИРИЧОК, голова Тростянецької районної Ради.