Ранкове засідання 18 грудня
На вчорашньому засіданні ВР у сесійній залі, яке традиційно триває до 14 години, було заплановано розглянути більш як 10 законопроектів. Зокрема, про недержавне пенсійне забезпечення, про внесення змін до Закону «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», «Про попереднє ув’язнення», «Про відновлення платоспроможності платника або визнання його банкрутом» тощо. Цілий пакет законопроектів передбачав зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2002 рік». Але було цілком очевидно: доля усіх цих документів залежить від традиційної в середу 30-хвилинної «розминки» — оголошення депутатських запитів, пропозицій, заяв. А стосувалися вони насамперед політичних подій у Верховній Раді і, зокрема, нетрадиційного голосування бюлетенями з відомих питань. Масла у вогонь додало повідомлення про вихід із фракції «Наша Україна» депутата В. Майстришина.
На виступи з місць записалися 102 народні депутати, переважно з опозиційних фракцій. Однак виступити вдалося лише лідеру комуністів — Петру Симоненку, котрий назвав учорашнє голосування більшості за звільнення Голови НБУ В. Стельмаха і призначення С. Тігіпка, зміну керівництва парламентськими комітетами та скасування рішення про держбюджет-2003 злочинним. Він закликав вважати Володимира Литвина Головою не всієї Верховної Ради, а «так званої більшості», звернутися з приводу ситуації у Верховній Раді до ПАРЄ, а головне — для поновлення роботи парламенту повернутися до того стану, що  був на 10 годину 17 грудня. Все це відбувалося під скандування залу «Кучму — геть!»
Однак наступний промовець — лідер соціалістів Олександр Мороз — слова так і не дочекався. У розпал емоцій із сесійної зали в головуючого на засіданні В. Литвина полетів важкий зошит. Після чого Голова Верховної Ради о 10-й годині 22 хвилини заявив про неможливість ведення засідання і закрив його, нагадавши про зустріч фракцій з Прем’єр-міністром о 14.30.
Після того, як представники більшості залишили залу, чотири опозиційні фракції — «Наша Україна», СПУ, КПУ та БЮТ — домоглися включення технічних засобів і о 10.45 розпочали загальні збори у сесійній залі. Олександр Мороз поінформував про перебіг учорашніх подій, які, за його словами, зводяться до нелегітимності голосування бюлетенями (таке пакетне поіменне голосування бюлетенями з різних «несумісних» питань відбулося, як він сказав, уперше за 12 років українського парламенту). Виступаючи на зборах, парламентарії від опозиції наголошували на загрозі парламентаризму як такому в Україні. Однак шляхи виходу з ситуації пропонували різні. Радикальніше налаштовані парламентарії радили колегам звернутися до народу України, до представників дипломатичних корпусів, провести масові акції протесту аж до загальнонаціонального страйку, а потім і дострокових парламентських і президентських виборів. Лідер «нашоукраїнців» Віктор Ющенко радив спробувати домовитися з опонентами з більшості, розширити пакет домовленостей, повернутися до статус-кво на 10 годину 17 грудня, визнати таким, що не відбулося, голосування більшості бюлетенями, і вже потім удаватися до заходів за межами ВР. А доки цього не буде, на думку представників усіх чотирьох фракцій, доцільно блокувати роботу Верховної Ради у сесійній залі, а «старим» керівникам комітетів працювати на своїх робочих місцях.
Опозиційні фракції домовилися про створення спільної координаційної ради, про подання судового позову з приводу голосування бюлетенями та про інші рішучі дії.