Ранкове засідання 29 листопада
Чи не найгарячішим питанням ранкового засідання було обговорення змін до статті 43 Гірничного закону, які передбачають заміну пільгового надання гірникам і пенсіонерам галузі вугілля для власних потреб грошовою компенсацією. Йдеться про ті в середньому 5,9 тонни на особу, по 120 грн. за кожну, що передбачені цим категоріям населення чинним законом. Закон є, але вугілля, як справедливо зауважив держсекретар Міністерства палива і енергетики Володимир Лушкін, немає, адже ця норма фактично не діє.
Або вугілля немає, або беруть за пільговою ціною і на його перепродажі наживаються ділки-посередники. Проблема очевидна, як сказав народний депутат М. Кравченко, вона для шахтарського регіону друга за значимістю після проблеми регресних позовів. Профільний парламентський Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, від імені якого виступав В. Турманов, пропонує вийти із ситуації у такий спосіб: працівники шахт отримують пільгу безпосередньо від своїх підприємств, а пенсіонери — через державні органи влади (соцзабези). Однак думки про доцільність прийняття цієї норми саме в такій редакції розбіглися.
Зверталася увага й на те, чи реально нині придбати тонну вугілля за 120 грн., як уважає законодавець. Чи закладені відповідні компенсаційні кошти до держбюджету, щоб не вийшло так, коли знедолена людина не отримає ні вугілля, ні грошей.
Непростим виявився і розгляд запропонованих змін до Закону «Про єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України». Пропонується звільнити від сплати єдиного збору транспортні засоби з гуманітарною допомогою. Наміри благородні, адже благодійники, які вирішили допомогти нашим людям, ще й змушені за це платити (торік з-за кордону було ввезено майже 40 тисяч благодійних вантажів). Але, з другого боку, як наголошував депутат Юрій Кармазін, варто придивитися, куди й кому йде у країні ця допомога, чи не наживаються на ній ділки, продаючи гуманітарку на базарах, замість того, щоб роздати людям.
На початку засідання народні депутати проголосували за направлення низки депутатських запитів. Симптоматично, що переважна більшість їх торкалася порушень законів, прав людини працівниками правоохоронних органів, зокрема у Чернігівській, Рівненській областях. І це якраз до теми, адже депутати на цьому засіданні розглядали звіт голови Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією В. Стретовича.
Оголошено про створення міжфракційного об’єднання молодих депутатів «Молоде покоління», а також про вихід із фракції «Нашої України» депутата С. Слабенка та В. Хари з фракції КПУ (останній увійшов до «Регіонів України»).