Денне і вечірнє засідання 26 листопада
Депутати розглянули два законопроекти: про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні. Один з авторів — Олег Зарубінський — запропонував механізм, яким прописка замінюватиметься на реєстрацію. А в документі Олександра Задорожнього чітко виписано, за яких обставин може бути обмежено свободу пересування, вільний вибір місця проживання, але не розв’язується питання реєстрації. Проте Комітет ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендував ВР підтримати обидва законопроекти.
На вечірньому засіданні депутати розглянули низку проектів законів, які стимулювали б розвиток сільського господарства. За словами голови Державного комітету із земельних ресурсів Анатолія Даниленка, законопроектом «Про охорону земель», котрий «націлений на те, що «земля ніколи не повинна зраджуватися», впроваджується громадський контроль за використанням і охороною земель. Доповідач говорив про звільнення від податку землевласників та землекористувачів, які за власні кошти здійснюватимуть заходи із захисту земель від ерозії, підвищення родючості грунтів, збереження екологічних функцій грунтового покриву.
У необхідності прийняття проекту закону про внесення змін до закону України про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001—2004 років стосовно вилучення пункту 3 розділу 8 «Прикінцеві положення» депутатський корпус переконував Омельян Парубок, який запропонував не порушувати справи про банкрутство проти сільськогосподарських виробників і тим самим уберегти майно колишніх КСП від зазіхань нечесних ділків. З ним не погодилися профільний комітет і Юрій Кармазін, який стверджував, що це недоцільна пропозиція, оскільки вона стосується скасування механізму економічної відповідальності за погані результати діяльності.
Депутати розглянули законопроект про Національну програму мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи на 2002—2005 роки та на період до 2010 року, який передбачає збереження здоров’я осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, економічну реабілітацію територій, що зазнали радіоактивного забруднення. Проте народний депутат Анатолій Раханський запевняв, що Національна програма, яка нагадує «інформаційний матеріал з фінансовими побажаннями», не витримує жодної критики.
Заступник державного секретаря Міністерства культури і мистецтва України Ганна Чміль представила законопроект про Державну програму розвитку національної кіноіндустрії на період до 2005 року, в якій передбачено залучення в кіновиробництво позабюджетних коштів. Оскільки, скажімо, цього року із запланованих 20,5 млн. гривень на потреби кіновиробництва з Держбюджету виділено лише 7,8 млн.