Вечірнє засідання

20 листопада
Взаємовідносини та співробітництво України з Європейським союзом обговорювали на парламентських слуханнях представники Верховної Ради, Кабінету Міністрів, зарубіжні гості, науковці та експерти.
Відкриваючи слухання, Голова ВР Володимир Литвин наголосив на тому, що європейська інтеграція стала пріоритетом зовнішньої політики і рушійною силою внутрішніх перетворень і реформ.
Україна робитиме все, зазначив в. о. Прем’єр-міністра України Анатолій Кінах, щоб необоротне розширення Європейського союзу формувало відносини між державами на основі врахування їх національних інтересів рівноправного взаємовигідного партнерства. Важливою частиною співпраці України і ЄС в. о. глави уряду назвав зовнішньоекономічну діяльність, оскільки більше третини зовнішньоторговельного обігу України, який цього року зріс на 24 відсотки, припадає на держави Європейського континенту. Анатолій Кінах висловив сподівання, що рішення Євросоюзу «лежить здебільшого в політичній площині і буде прийнято по відношенню до України без використання так званих подвійних стандартів». Крім того, за його словами, уряд подав до парламенту проект закону про концепцію загальнодержавної програми адаптації законодавства України до ЄС. Пріоритетними напрямами, котрі стосуються інтеграції країни, є, за словами в. о. глави уряду, поглиблена співпраця у сфері транспорту, енергетичному комплексі, юриспруденції, зміцнення кордонів і прикордонного співробітництва.
Ефективній реалізації євроінтеграційного курсу заважає відсутність проєвропейської більшості в парламенті, на основі якої має сформуватися коаліційний уряд, заявив державний секретар Міністерства закордонних справ з питань європейської інтеграції Олександр Чалий. На його переконання, Україна і ЄС мають різне стратегічне бачення кінцевої мети своїх відносин через безпрецедентне розширення Європейського союзу, який намагається вирішувати велику кількість питань поетапно, отож час до українського питання ще не дійшов.
Про відсутність альтернативи наближенню до європейських структур і адаптуванню українського законодавства говорили в. о. міністра економіки та європейської інтеграції Олександр Шлапак, державний секретар Міністерства юстиції Анатолій Заєць, голова Комітету ВР з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк, заступник голови Комітету ВР у закордонних справах Ігор Осташ та інші.
А заступник голови парламенту Грецької Республіки Костантінос Вретос і посол Європейської комісії в Україні Нобер Жюстен запевняли у щирому прагненні підтримати зусилля України, спрямовані на розширення її європейських горизонтів.
Підсумовуючи парламентські слухання, Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив, що Україна заслуговує на членство в європейському домі. Але для цього насамперед потрібно «покінчити з боротьбою за владу», вирішувати внутрішні проблеми самостійно, а «не шукати арбітра на стороні». За словами В. Литвина, проєвропейськи налаштованому парламенту необхідно зосередитися на практичній роботі. Водночас, на думку глави парламенту, треба розширити співробітництво з державами-сусідами.
Євроінтеграція, переконаний Володимир Литвин, має бути шляхом з двостороннім рухом, бо без взаємного виконання домовленостей, зокрема з боку ЄС, буде важко досягти мети.