Денне і вечірнє засідання 19 листопада

«Головна мета — досягнення уніфікації» вітчизняного виборчого законодавства. Саме на цьому наголосив автор нової редакції закону «Про вибори Президента України» народний депутат Юрій КлюЧковський.
Окрім того, законопроект визначає, що віднині кандидатів на посаду Президента висуватимуть політичні партії. Автор пропонованого документа врахував також пропозиції Організації з питань безпеки та співробітництва в Європі і вважає, що кількість виборців на дільниці не має перевищувати 2000 громадян. Ще одна новація — збільшення до 250 кількості виборчих округів. Пропонується істотно змінити норму щодо процедури проведення голосування і визначення результату народного волевиявлення тощо.
На думку Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, яку висловив голова підкомітету Володимир Бондаренко, законопроект варто прийняти у першому читанні.
Контрверсійними виявилися два законопроекти щодо добудови Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислення руд.
Так, урядовий законопроект передбачає:
— списання податкової заборгованості комбінату;
— поширення на підприємство пільг, передбачених законодавством про спеціальний інвестиційний режим;
— передача безоплатно майна, що належить Україні, у власність інвесторів на конкурсних засадах. Свою щедрість Кабінет Міністрів пояснює тим, що комбінат починали будувати ще в 1985 році разом з країнами соціалістичного табору. Україна — правонаступник колишнього СРСР і має виконати зобов’язання, які взяла на себе в 1994 році. Комбінат, вартість якого становить 2,6 мільярда доларів, збудований на дві третини. Однак у держави немає коштів, щоб вивести його на повну потужність в 11 мільйонів тонн окатишів на рік.
Натомість автори іншого законопроекту, думку яких висловив народний депутат Вадим Гуров, переконані: виведення на повну потужність комбінату означає цілковиту загибель інших підприємств гірничо-збагачувального комплексу. А тому, вважають вони, потрібно добудувати лише першу чергу комбінату. А замість другої черги збудувати міні-завод з виплавки легованої сталі, титану тощо.
Ця позиція була висловлена і у висновках Комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва, які оприлюднив його голова Юрій Єхануров.
Ще один законопроект — про внесення змін і доповнень до статті 9 Закону «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» — спрямований передусім на формування цивілізованого ринку цукру і захист вітчизняного товаровиробника. Як і пропоновані зміни до Митного тарифу України.
На вечірньому засіданні новообрані члени Вищої Ради юстиції — Голова Верховного Суду Василь Маляренко, суддя Вищого господарського суду Анатолій Скотяр і Микола Шелест — склали присягу. Щоправда, дехто з народних депутатів висловив протест з цього приводу.
Головуючий також повідомив про входження народного депутата Павла Рябікіна до групи «Демократичні ініціативи».