Президент України Леонід Кучма, який перебуває з державним візитом у Китайській Народній Республіці, розпочав його з обговорення питань поглиблення двостороннього науково-технічного співробітництва. Про це він розмовляв з міністром Комісії з оборонної науки, технологій і промисловості КНР Лю Цзібінем. Під час відвідання цієї структури, яка опікується питаннями оборонної, атомної і космічної промисловості, сторонами було презентовано низку спільних україно-китайських проектів у галузі авіабудування. Зокрема, спільну розробку регіонального пасажирського реактивного літака ARJ-21, а також проект модернізації китайського транспортного літака.
Леонід Кучма підкреслив велику зацікавленість України у співпраці з Китаєм у галузі високих технологій та військово-промислового комплексу. Він наголосив на наявності в нашої держави істотних здобутків, особливо в галузі космонавтики, а також хороших перспектив на майбутнє у розвитку техніки. Тим досвідом, який є в Україні, ми готові ділитися з КНР і разом працювати над спільними проектами, запевнив Леонід Кучма. Лю Цзібінь, у свою чергу, відзначив значне просування співробітництва двох країн у галузі космонавтики, зокрема завдяки втіленню в життя Угоди про використання космічного простору у мирних цілях. У цій галузі, за його словами, напрацьовано десятки конкретних проектів, до реалізації яких залучена велика кількість підприємств України і Китаю.
Обговорення питань співробітництва на рівні спільних проектів було продовжено під час україно-китайського бізнес-форуму, який відбувся в Комітеті сприяння міжнародній торгівлі Китаю з участю Президента України. Кілька десятків бізнесменів та підприємців (понад 20 з української сторони) визначили бізнес-проекти, які становлять взаємний інтерес. Глава Української держави підкреслив, що ми повинні робити все для того, аби той рівень довіри, який встановився між нашими країнами, тільки нарощувався. Ним треба дорожити і примножувати його, додав він. Л. Кучма привітав китайську сторону з тими вражаючими змінами, які відбулися в КНР за такий короткий термін.
А кульмінацією першого дня чотириденного візиту до Китаю стали україно-китайські переговори під головуванням керівників двох держав — Леоніда Кучми і Цзян Цземіня. Вони завершилися церемонією підписання двосторонніх документів: Спільної заяви двох президентів, міжурядової Угоди про співробітництво у сфері охорони інтелектуальної власності, протоколу про співробітництво в галузі авіабудування, а також обмінних листів про надання Україні допомоги у розмірі 10 млн. юанів (1,2 млн. дол.).
Слід зазначити, що Президент України Леонід Кучма став першим іноземним лідером, який прибув до КНР після завершення тут історичного XVІ з’їзду компартії.
Ольга ТАНАСІЙЧУК, власкор Укрінформу в Пекіні, спеціально для «ГУ».