Фестиваль-конкурс ліричної пісні «Отчий дом», який утретє пройшов у Донецьку, цього року отримав статус міжнародного. На старті конкурсу було зафіксовано рекордну кількість претендентів — близько п’ятисот! Окремий відбірковий тур відбувся у Москві, де відібрали десять найобдарованіших співаків із Росії. Заключний етап фестивалю пройшов на сцені Донецького академічного театру опери та балету. Організатори заходу — а це культурний центр «Парнас», обласне управління культури, обласна державна телерадіокомпанія та Міжнародна асоціація сприяння культурі (Москва) — підкреслюють, що конкурс є некомерційним і спрямований на виявлення молодих талантів. Адже свого часу донецька земля дала країні неперевершеного лірика Євгена Мартинова.

Співаки змагалися в чотирьох номінаціях, а власник призу глядацьких симпатій визначався після аналізу відгуків, які надійшли на обласне телебачення. Журі конкурсу цього року очолила композиторка Олександра Пахмутова, яка, до речі, відсвяткувала свій день народження в Донецьку.
— Цей конкурс нас із Миколою Добронравовим навіть особисто зацікавив, — сказала композиторка. — Така в нас країна: хоч би там що трапилося, вона завжди багата на таланти. Але я не хотіла б, щоб створилося враження, нібито лірична пісня — таке собі «ретро». Адже і сьогодні на естраді є виконавці, які працюють у цьому жанрі. Лірична пісня — це боротьба за моральність, за те, щоб довести: духовне начало дуже важливе.
Олександра Пахмутова — не лише легенда радянської пісні, а й автор симфонічної музики. На прес-конференції в Донецьку вона розповіла, що в Сполучених Штатах видано три компакт-диски, де різні музиканти виконують її концерт для труби з оркестром. З приводу музичного «наповнення» сучасного телебачення Пахмутова знизала плечима: «Зараз телебачення — приватна справа. Не знаю, що можна зробити».
А ось організатори конкурсу «Отчий дом», схоже, знайшли свій спосіб популяризації пісні — гала-концерти лауреатів конкурсу. Торік такі заходи із аншлагом пройшли у Словаччині, а також під час днів Донбасу в Москві. Цього року досягнуто домовленості про проведення турне по Чехії.