У жителів Озерного, що під Житомиром, — радість: введено в дію нову АТС на 480 номерів. Та ще й сполучена вона з обласним центром сучасною волоконно-оптичною лінією. Тепер можна телефонувати хоч на край світу. Бо раніше то було цілою проблемою, адже зв’язатися будь з ким можна було тільки через комутатор військової частини: Озерне — містечко військових авіаторів. Незабаром радість від можливості спілкуватися по телефону прийде і в Довжик, село, що притулилося до Житомира. Щоб ця подія стала можливою, сільська рада залучила місцевих підприємців до спорудження АТС. До речі, за підключення майбутньому абонентові треба заплатити 550 гривень, а телекомівцям один новий телефонний номер коштує приблизно 1600 гривень. За 9 місяців цього року в області вже введено телефонних номерів у кілька разів більше, як за весь минулий. Так виконується програма, розроблена «Укртелекомом» спільно з обласною владою і спрямована на те, щоб у найближчі роки ліквідувати чергу на встановлення телефонного апарата.
Котеджі для переселенців
На 29 чоловік, у тому числі 8 дітей, побільшало жителів у Слободі-Романівській Новоград-Волинського району. Всі вони — з Рудні-Повчанської Лугинського району, села, розташованого в зоні безумовного відселення. Заступник голови облдержадміністрації Сергій Ворощук вручив сім’ям переселенців ключі від сучасних котеджів, де є всі міські зручності. Прибули сюди, щоб провести односельців на нове місце проживання, й жителі Рудні-Повчанської. Слобода-Романівська стала останнім часом одним з найкращих сіл району, роботи для новоселів не бракуватиме. На мітингу прозвучали слова вдячності, зокрема, на адресу Голови Верховної Ради Володимира Литвина (це, до речі, його рідне село) за те, що теж доклав старань, щоб новосілля відбулося швидше.
Різати граніт, як масло
На одному з підприємств Черняхівського району пройшла випробування перша каменерізальна машина, випущена житомирським акціонерним товариством «Верстатуніверсалмаш». Відгуки схвальні, адже за технічними параметрами нова техніка краща за обладнання такого типу, яке випускається нині в Україні. Не менш важливо й те, що коштує значно менше від того, що пропонують зарубіжні виробники. Тому одразу з’явилися перші замовлення. До кінця року підприємство намічає випустити інші дослідні зразки нових машин цього профілю. Завод верстатів-автоматів, як називалося до приватизації ВАТ «Верстатуніверсалмаш», спеціалізувався раніше на випуску верстатів з числовим програмним управлінням та автоматичних ліній для обробки металу. Криза в машинобудуванні змусила шукати нові ніші — спробувати свої сили на випуску сівалок точного висіву, фасувальних автоматів тощо.
Економимо на... хворих «чорнобильцях»?
Лише трохи більше 128 тисяч гривень надійшло цього року в область на спеціалізовану медичну допомогу постраждалим від аварії на 
ЧАЕС. Їх використано для закупівлі медпрепаратів, 13 хворих пройшли лікування у спеціалізованих київських клініках. Цих коштів украй мало, адже за планом мало б надійти 2 мільйони 900 тисяч гривень. Бракує і грошей для пільгового забезпечення «чорнобильців» медикаментами. Тому, як наголошують керівники облуправління охорони здоров’я, придбані на ці кошти ліки мають бути не в аптеках, а в головного лікаря, щоб використовувати їх там, де треба рятувати життя, а не «роздати всім по дві гривні». Централізована закупівля медикаментів дає змогу також здешевити їх. Звичайно ж, такий підхід не подобається фармацевтам: вони воліли б, щоб бюджетні кошти проходили через аптеки. А депутати обласної ради вважають: медичним постчорнобильським проблемам більше уваги мають приділити і Кабмін, і Верховна Рада. Бо й законодавчо не всі питання продумані.
У заліковках тільки п’ятірки
Перший форум відмінників проведено в Житомирському інженерно-технологічному інституті. Серед п’яти з половиною тисяч студентів закладу 280 мають у заліковках тільки п’ятірки.
— Ми прагнемо, щоб та важка праця, якою здобуваються грунтовні знання, не була даремною, щоб людина знайшла себе в нашій державі, — сказав з цього приводу перший проректор вузу Іван Грабар. — Не буде Україна процвітати, поки інтелект тікатиме: якщо найздібніші виїжджатимуть до США, Німеччини чи Ізраїлю, ті країни процвітатимуть, а ми програватимемо.