Ранкове і денне засідання 25 жовтня
Першим розглянуто проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо банкрутства гірничих підприємств та підприємств паливно-енергетичного комплексу). Йдеться, зокрема, про практику штучного доведення до банкрутства багатьох підприємств. Особливо це стосується об’єктів паливно-енергетичного та гірничо-збагачувального комплексів. Практика так званої санації не призвела до позитивних результатів. Швидше, навпаки. Зокрема, за останній час до банкрутства доведено у названих вище галузях понад 130 підприємств, з них більш як 80 — вугільні шахти. На підході банкрутство ще понад 60 копалень. Отож йдеться фактично про цілеспрямовану руйнацію вугільної галузі. Звідси постає запитання: чи не доцільніше в разі невдалої санації вдаватися до процедури реприватизації? Основна мета закону, наголосив один з авторів проекту Микола Кравченко, полягає в тому, щоб поставити перепону практиці штучного банкрутства підприємств. Для цього слід на два роки ввести мораторій на банкрутство з метою надання умов для оздоровлення фінансового стану підприємств, які потрапили у скрутне становище.
Далі розглянуто проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань інтелектуальної власності. Він має на меті, зокрема, захистити підприємства та, головне, споживача від появи на ринку різних підробок.
Розглянутий затим проект закону про внесення змін до Закону «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну» спрямовано на захист національних інтересів насамперед шляхом квотування та введення митних заходів. Це стосується також вільних економічних зон.
Міністр аграрної політики Сергій Рижук доповів проект закону про внесення змін до Закону «Про колективне сільськогосподарське підприємство» (щодо розпорядження майновими паями). Йдеться про врегулювання відносин правонаступництва стосовно володіння майном колишніх колгоспів.