Ранкове і денне засідання 24 жовтня
Відкриваючи пленарний день, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин виступив перед народними депутатами з нагоди Дня Організації Об’єднаних Націй. Це була не тільки данина шани присутнім у залі представникам цієї світової організації, а передусім — висока оцінка миротворчих зусиль світової спільноти. Тим паче що наша держава — одна із країн—засновниць ООН. Окрім того, Україна затвердила свої цілі розвитку під час підписання Декларації тисячоліття ООН разом з 180 країнами, які входять до її складу.
Ні в кого не виникало сумнівів: на парламентський ковчег цього дня очікують нові підводні рифи. З перших хвилин фракція «Наша Україна» почала вимагати поставити на голосування проект постанови, підготовлений народними депутатами Віктором Ющенком і Романом Безсмертним. У ній зокрема йдеться про персональне голосування народних обранців. Щоправда, доки її тиражували, сесія прийняла рішення провести у грудні парламентські слухання на тему: «Суспільство, ЗМІ, влада: свобода слова та цензура в Україні». Ця постанова отримала майже конституційну кількість голосів — за неї проголосувало 295 народних обранців.
Результативне було і голосування з проекту закону «Про внесення змін до Закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини», який прийняли в цілому. Голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства Микола Поліщук наголосив, що цей закон потрібний для вступу України у Світову організацію торгівлі. А також для захисту внутрішнього ринку не тільки від неякісної продукції, а й від недобросовісної конкуренції.
Щоправда, наступний законопроект «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) надходжень, отриманих злочинним шляхом» спіткала невдача. Перший заступник голови Комітету ВР з питань фінансів і банківської діяльності Віктор Капустін наголосив, що Україну можуть очікувати дуже серйозні і жорсткі санкції, якщо не вдасться прийняти цей закон. Однак більшість виступаючих звернула увагу на певні суперечності, що містяться у законопроекті. А тому Степан Гавриш (депутатська група «Демократичні ініціативи») запропонував перенести цей законопроект на повторне друге читання. Оскільки, як висловився Борис Беспалий (фракція «Наша Україна»), ідеологія, закладена в документі, передбачає «презумпцію винуватості громадян». Саме тому зал вирішив розглянути цей законопроект повторно.
На вимогу опозиційних фракцій Голова Верховної Ради запропонував розглянути низку проектів постанов парламенту. Постанова про персональне голосування не набрала необхідної кількості голосів. Як і обидва проекти з оцінки політичної ситуації в Україні.
Після цього засідання було перервано, оскільки народний депутат Сергій Терьохін (фракція «Наша Україна») відмовився доповідати проект закону «Про оподаткування прибутку підприємств», бо, мовляв, не виконується домовленість щодо прийняття постанови про політичну ситуацію.
У відповідь, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зауважив, що минулого тижня представники фракції «Наша Україна» Віктор Ющенко і Петро Порошенко пообіцяли розблокувати законодавчий процес, якщо буде прийнято в першому читанні бюджет наступного року. «Вас не цікавить Україна, її народ, а тільки крісла», — підсумував Володимир Литвин.
Згодом сесія продовжила роботу над законопроектом «Про внесення змін до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств». Цей документ передбачає зменшення ставки податку з 30 до 25 відсотків, а також точніше визначає деякі норми. Народний депутат Сергій Терьохін, який доповідав проект закону, детально і грунтовно відбивав усі спроби уряду внести в нього поправки. Врешті, Міністр фінансів Ігор Юшко запропонував зняти з розгляду всі пропозиції Кабінету Міністрів. Верховна Рада прийняла законопроект у другому читанні, а от у цілому його прийняти не вдалося.
268 народних обранців проголосували за постанову Верховної Ради, в якій засуджуються дії чеченських бойовиків, що захопили заручниками сотні глядачів мюзиклу «Норд-Ост» у Москві.