Ранкове і денне засідання 22 жовтня
Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (стосовно розв’язання спорів за позовами фізичних осіб з питань приватизації) представив голова Фонду державного майна Олександр Бондар. Документ, зокрема, передбачає, що зміни, які виникають під час продажу суб’єктів приватизації на аукціонах, за конкурсом, на відкритих торгах, на фондових біржах, вирішуватимуться у порядку позовного провадження відповідним господарським судом.
А голова підкомітету Комітету ВР з питань правової політики Юрій Кармазін рекомендував парламентаріям направити законопроект на доопрацювання, бо він, на переконання комітету, не відповідає чинному законодавству. Його підтримали і комуністи, які вважають, що документ «істотно звужує» права фізичних осіб.
Після цього секретар Ради національної безпеки і оборони України Євген Марчук представив законопроект про внесення змін до Концепції (основ державної політики) національної безпеки (нова редакція). В документі йшлося про державний суверенітет, прикордонну сферу, систему гарантування національної безпеки. Наголошувалося також і на необхідності розвитку інститутів громадянського суспільства, потребі гарантування інформаційної безпеки. Крім того, за словами Євгена Марчука, в законопроекті передбачено «проблему якості влади і правоохоронних органів». Член Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Олександр Кузьмук охарактеризував проект закону як крок уперед порівняно з чинною концепцією і рекомендував парламентаріям прийняти документ за основу, оскільки, за його словами, він ще потребує доопрацювання і чіткої класифікації загроз національної безпеки України.
Автор альтернативного законопроекту Георгій Манчуленко наголошував на тому, що на першому місці має бути людина. Крім того, на його думку, у документі треба впорядкувати термінологію. Ігор Юхновський зазначав, що насамперед документ має грунтуватися на всебічному розвитку державного патріотизму, а Михайло Павловський наголосив на тому, що в законопроекті немає стратегії економічного розвитку держави.
Лідер комуністів Петро Симоненко, представляючи законопроект про засади внутрішньої і зовнішньої політики, віддавав перевагу принципам соціальної спрямованості економіки, пріоритетам розвитку національного виробництва, захищеності внутрішнього ринку, підвищення економічної самостійності регіонів. За його словами, запропонований ним документ дасть змогу всім гілкам влади мати чіткі орієнтири, спрямовані на вихід держави із кризи. Основними напрямами державної політики має бути забезпечення бездефіцитності бюджету. А в реалізації соціальної політики, запевняв Петро Симоненко, має бути реальне, а не декларативне забезпечення прав і свобод.
Депутати також обговорили законопроекти про засади національних інтересів України та про основні принципи зовнішьої політики та зовнішніх відносин.
На початку ранкового засідання парламентарії привітали Бориса Олійника з днем народження. Володимир Литвин поінформував про вихід Володимира Рябіки з фракції «Народовладдя», до якої ввійшов Сергій Правденко. А Микола Песоцький, склавши присягу, ввійшов до СДПУ (о).