До чергового професійного свята — Дня комунальних працівників — управління житлово-комунального господарства за традицією нагороджувало своїх працівників. Запрошені на урочисте засідання голови об’єднань власників житла, спостерігаючи, як вручають грамоти й премії, замислились: а чому ж лише «своїм»? Хто справді господар у «комуні»?

— Після урочистостей ми залишилися, щоб вузьким колом обговорити нагальні питання, — згадує Сергій Луга, голова одного з херсонських кондомініумів (з лат. «кон» — спільно; «домініум» — володіння). — Тоді й вирішили об’єднатися. Навіть зареєструвалися, щоб мати статус юридичної особи, адже це полегшує вихід на районну чи міську раду, інші органи.

А проблем у тих, хто взявся за самоврядування, приміром, в окремому будинку, постає чимало. Як впливати на боржників? Де взяти кошти на ремонт ліфтів, дверей, покрівель? Як відключити від зручностей окрему квартиру, не створюючи прикрощів тим, хто платить справно? Чому, зрештою, встановлювати лічильники мають за власний кошт жильці, а не постачальники? Хіба не парадоксальна така ситуація: щоб «законно» доглядати за дитячим майданчиком, товариство співвласників має оформити все на папері? Тобто доведеться сплачувати податок на землю. То що, брати гроші з дітей у пісочниці?

— З одного боку, — розмірковує Сергій Луга, — влада начебто агітує й сприяє створенню кондомініумів, з другого — залишає, як то кажуть, варитися у власному соку. А підприємства з обслуговування житлового фонду, по суті, залишилися тими-таки ЖЕКами. Їм у спадок дісталося і майно громади: приміщення, техніка. Щоб ним користуватися, товариство співвласників має платити.

Кажуть, критикуєш — пропонуй, а ініціюєш — виконуй. Херсонську міську асоціацію власників та співвласників житлових будинків та комплексів очолив ініціатор — Сергій Луга. Він і запропонував створити перше в місті підприємство, котре слугувало б альтернативою наявним ЖЕКам і надавало послуги якісніше й дешевше. Виробничо-комерційна фірма «Житлотехсервіс» — чи не єдиний в Херсоні дійсно приватний ЖЕК. Відносини з ним кондомінати оформляють угодою.

Згідно з розрахунками, чинні тарифи — 22 копійки за один квадратний метр житла — не покривають витрат на обслуговування. Реальна вартість — 60 копійок. Утім, бюджет дотує витрати тільки «своїм» ЖЕКам. А товариства, котрих уже 37, чиї? Адже податки до бюджету всі херсонці платять однаково. Звідки ж така дискримінація?

Сергій Луга знаходить дотації по-своєму: домовляється із власниками квартир на першому поверсі... продати житло підприємцям. І купити квартиру вище. У будинку, де живе голова асоціації, вже діє магазин, впорядкована навколишня територія, зеленіють газони. За домовленістю хазяїн новоствореного закладу відремонтував власним коштом один із під’їздів. А риштування вже з’явилися з іншого боку будівлі — невдовзі тут діятиме перукарня. На черзі — ще й пральня. Тож буде за що, каже голова, гойдалки для дітлахів пофарбувати.

Асоціація кондомініумів налічує вже 20 об’єднань. Для засідань використовують приміщення Південного регіонального навчального центру. Спільно виписали й статут.

До речі, до асоціації можуть вступати не лише об’єднання, а й окремі власники квартир. Щомісячний внесок для юридичних і фізичних осіб становить 0,5 копійки з одного квадратного метра площі.

Херсон.