Ранкове і денне засідання 15 жовтня
Парламентарії обговорили проект закону «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України». З доповіддю виступив перший заступник голови Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Олександр Бандурка. Співдоповіді зробили заступник державного секретаря МВС Петро Коляда та заступник голови Служби безпеки України Володимир Пристайко.
Законопроект, внесений Президентом, дає змогу повернути підслідність багатьох кримінальних справ органам міліції, оскільки згідно з Кримінально-процесуальним кодексом слідство з кримінальних злочинів доручено прокуратурі. Так само законопроектом пропонується передати слідство слідчим органам держбезпеки щодо злочинів, які стосуються державних таємниць. Доповідач і співдоповідачі мотивували це тим, що матеріали роками чекають черги в прокуратурі.
Народні депутати обговорили проект закону «Про порядок виділення в натурі земельних часток (паїв) та їх обмін». Доповідали голова Державного комітету із земельних ресурсів Анатолій Даниленко і голова Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Томич.
Нині в Україні налічується понад три мільйони землевласників, тобто стільки селян обміняли земельні сертифікати та одержали державні акти на власність своїх наділів. Загалом це становить 42 відсотки від усього нашого селянства. У зв’язку з реформуванням загострилася така проблема: багатьох селян було незаконно позбавлено права на набуття та реалізацію землі. Їх було або пропущено, або викреслено зі списків колишніх КСП. Це, наприклад, зачепило переселенців Чорнобильської зони, багатьох пенсіонерів, які виїхали з постійного місця проживання.
Законопроект пропонує встановити таке право через суд. Рішення суду має бути остаточним документом для одержання земельного паю в натурі, обминаючи процедуру отримання сертифікатів.
Але найгостріше питання у зв’язку з одержанням власниками державних актів на землю полягає ось у чому. Землі селянами передаються в оренду сільгоспвиробникам цільним клином. Але коли хтось із власників хоче вийти зі своїм паєм із цільного масиву, то що тоді? Законопроект пропонує механізм обміну таких ділянок на інші. Для збереження цільності сільгоспземель. Для селянина, який мінятиме свою ділянку, пропонується встановити низку пільг.
Законопроект викликав категоричне несприйняття народних депутатів лівих фракцій та парламентаріїв від «Нашої України», які виступали в обговоренні.
Народний депутат Олександр Стоян представив «Проект закону про встановлення розміру мінімальної заробітної плати». В ньому пропоновано встановити мінімальну зарплату в розмірі 270 грн., або 80 відсотків від прожиткового мініміму. Нині мінімальний розмір зарплати, як відомо, становить 165 грн.
Таке зростання, хоч воно й не сягає прожиткового мінімуму, що, у свою чергу, суперечить Конституції України, потребуватиме з бюджету 8 млрд. грн. Де взяти? — запитували парламентарії, які виступали під час обговорення. Доповідач запропонував три джерела: за рахунок тих, хто має податкові пільги, — понад 50 млрд. грн.; несплачених податків —10—12 млрд.; нецільових витрат з бюджету — 7 млрд. гривень.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував про перехід народних обранців Олександра Волкова і Олександра Біловола до фракції СДПУ(о), а Володимира Бойка та Сергія Матвієнкова до депутатської групи «Європейський вибір».