Ранкове і денне засідання 8 жовтня
133 гривні було виділено цього року на лікування одного громадянина України. На наступний рік ця сума зросте до 141 грн. Середня зарплата медиків становить 227 грн. — одна з найнижчих в Україні.
Ці цифри назвав у доповіді Міністр охорони здоров’я Віталій Москаленко на дні уряду, коли слухалася інформація Кабінету Міністрів про стан справ у вітчизняній системі охорони здоров’я. На його думку, попри зростання обсягів фінансування, яке становить нині 6,5 млрд. грн., цих коштів недостатньо, щоб вести мову про значне поліпшення якості медичних послуг. Адже левова частка коштів — від 50 до 70 відсотків — витрачається на виплату заробітної платні. Отож бракує грошей на закупівлю ліків та перев`язувальних матеріалів, бо ще 20 відсотків коштів заклади охорони здоров’я витрачають на опалення.
реслив коло проблем, які нагально потрібно вирішувати. Зокрема, розроблено і внесено на розгляд уряду законопроект «Про обов’язкове державне соціальне медичне страхування». Окрім того, на стадії реалізації перебуває міжгалузева комплексна програма «Здоров’я нації».
Міністр охорони здоров’я повідомив також, що зростає потужність стаціонарнозамінних форм медичної допомоги, реорганізовується первинна медико-санітарна допомога на засадах сімейної медицини.
Набули поступального розвитку спеціалізовані види медичної допомоги: кардіохірургічна, урологічна, трансплантологія та деякі інші.
Завдяки цьому стійкої тенденції до зниження набули показники смертності дітей першого року життя з 14,7 на тисячу новонароджених у 1995 році до 10,7 у наступних роках.
Проте на відміну від міністра голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Микола Поліщук (фракція «Наша Україна») не розділив оптимістичного тону. Він навів кілька прикладів, які свідчать: вітчизняна медицина потребує швидкої допомоги.
Такі самі мотиви пролунали і у виступах багатьох народних депутатів. Особливо від фракції КПУ, які вважають, що стан справ у галузі катастрофічний.
Віце-прем’єр-міністр Володимир Семиноженко у заключному слові подякував за конструктивну критику і звернув увагу на те, що уряд «не прагнув лакувати стан справ у галузі».
Натомість Голова Верховної Ради України Володимир Литвин звернув увагу, що в матеріалах, поданих Кабінетом Міністрів до парламенту, відсутня стратегія розвитку медичної галузі. На його думку, потрібно подумати про прискорення реформування охорони здоров’я.
На ранковому засіданні головуючий повідомив про вихід із фракції «Батьківщина» Василя Онопенка, Сергія Правденка і Петра Толочка. Фракцію комуністів покинули Олег Блохін, який поповнив лави об’єднаних соціал-демократів, та Вадим Литвин.
Голова Верховної Ради оголосив також про створення парламентської більшості у складі 231 народного депутата. Щоправда, координатор фракції «Наша Україна» Петро Порошенко повідомив, що народний депутат Владислав Атрошенко подав заяву про вихід з більшості і попросив її оголосити. Але заява так і не була озвучена. Проте, попри створення більшості, Верховна Рада так і не включила у порядок денний питання про створення тимчасової комісії з перевірки достовірності фактів незаконної торгівлі зброєю з Іраком.
Після перерви народні депутати розглянули інформацію Кабінету Міністрів «Про здійснення державної політики щодо стану реформування нафтогазового комплексу України, його впливу на соціально-економічний розвиток держави та використання законодавства у цій сфері». Доповідь зробив Міністр палива та енергетики Віталій Гайдук. Із співдоповіддю виступив голова Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Андрій Клюєв. Затим відбулося обговорення.
Микола НЕЧИПОРЕНКО, Володимир КОРОЛЮК.