Днями в Хусті став до ладу цех, що приймає на переробку «нетоварні» яблука. Скористатися його послугами можуть і селяни сусідніх районів. Раніше у врожайні роки биту садовину нікуди було подіти. Тепер із некондиційних яблук тут виготовлятимуть концентрат соку для заводів, що випускають високоякісні напої.
Товариство з іноземними інвестиціями «Агродім» вклало в цех 1 мільйон 200 тисяч євро. Тут відкрито 50 нових робочих місць. За словами керівника цеху Івана Чейпеша, наступного року підприємство розшириться і перероблятиме не лише яблука, а й сливи та дикорослі плоди. У перспективі — створення замкнутого циклу виробництва з випуску соків.
Трембіти кликали і на Синевир,і на фестиваль бринзи
На Синевирському озері, що є перлиною Міжгірського району й усього Закарпаття, відбувся другий Всеукраїнський пісенний фестиваль «На Синевир трембіти кличуть». Цьогоріч він проходив у рамках міжнародного «Форуму в центрі Європи». Попри холодну й дощову погоду, тут співали фольклорні колективи не лише Закарпаття, а й сусідів. Окрасою фестивалю став виступ народного артиста України Василя Зінкевича. Мистецька акція завершилася гала-концертом, що відбувся біля географічного центру Європи в селі Діловому Рахівського району. Гостями були словаки, угорці, румуни. Збіглося це сценічне дійство з відзначенням 555-річчя міста Рахова та святом бринзи (так ушановують рахівчани ватагів отар після того, як вони спустяться з піднебесних полонин до рідних домівок).
Заключним акордом «Форуму в центрі Європи» стала зустріч в Ужгороді делегацій товариств української культури Угорщини та русинів-українців Словаччини, очолюваних Ярославою Гортяні й Іваном Лабою. В Культурному центрі національних меншин Закарпаття відбулася розмова за «круглим столом». Ішлося й про те, що фестиваль має об’єднувати митців усіх країн, де мешкають українці.
У лідерах — міліціонери-податківці
З початку року вони виявили понад сотню порушень податкового законодавства, дві третини яких — з кримінальною ознакою. Результат: 12 мільйонів 763 тисячі гривень донарахувань та фінансових санкцій. До бюджетів усіх рівнів та державних цільових фондів надійшло 6 мільйонів 363 тисячі гривень. Про ці досягнення своїх підлеглих повідомив начальник податкової міліції ДПА в Закарпатській області Юрій Валько. Викрито більш як 30 підпільних цехів, у тому числі 17 — виробників алкогольного пійла. Були серед них і «фірми», що випускали «ліві» меблі, хліб і навіть бруківку, засолювали оселедців, маринували всіляку городину. За кількістю викритих «підпільних Кіндратів» закарпатська податкова міліція — лідер серед інших областей України.
Нашестя нелегалів і контрабанди
На митному посту «Вілок» Закарпатської митниці в останні дні вересня затримано двох зловмисників. Один із них, громадянин Угорщини, під виглядом мастила для швейних машин перевозив у поліетиленових пакетах, схованих у дверцятах «Опеля», 14 кілограмів 450 грамів витяжки опійного маку. Приблизна вартість контрабанди — 200 тисяч доларів.
Другий порушник митних правил — наш співгромадянин із Черкас, який переганяв через митницю автомобіль «Фольксваген Гольф-4». За орієнтуванням спецпідрозділу обласного управління СБУ автомобіль затримано. Під час митного контролю виявлено, що справжній номер кузова був знищений і перебитий на інший. За даними генерального секретаріату Інтерполу, «Фольксваген» заявлено в розшук правоохоронними органами Німеччини як викрадений у серпні цього року.
А співробітники закарпатської міліції та служби безпеки в селі Нижніх Воротах Воловецького району затримали 16 нелегальних мігрантів, що причаїлися у сховку за мішками із зерном у кузові вантажівки «ЗИЛ-130». Проти двох мешканців Свалявського району, причетних до перевезення нелегалів, також порушено кримінальну справу.