Кіровоград
Приїзд до Кіровограда Майкла Кларксона Вебба — правнука одного із братів—засновників велетня сільськогосподарського машинобудування, перейменованого за радянської влади у завод «Червона Зірка», Роберта Ельворті — став уже щорічною традицією.
Цього разу Майкл Вебб прибув до степового краю із своєю сестрою Урсулою Норман та її онуком Чарлзом Норманом. Під час зустрічі з головою Кіровоградської облдержадміністрації Василем Моцним гості з англійського графства Лінкольншир щиро дивувалися назвою обласного центру, логічно зауважуючи, що Україна має багато славетних імен і постатей, а місто називається на честь людини, яка ніколи тут не була і зовсім не пов’язана з історією краю. Василь Моцний погодився, що це питання потребує вирішення. Але гласного і демократичного. І останні крапки над «і» має розставити народне волевиявлення. До речі, чотири роки тому питання про перейменування міста вже розглядали на міському референдумі. Кіровоградці не проголосували за повернення обласному центру історичної назви — Єлисаветград.
Майкл Вебб приїжджає на землю, яка свого часу стала другою батьківщиною для його пращурів Роберта і Томаса Ельворті, не просто з метою розваги. За десять років він доклав чимало зусиль, щоб налагодити тісні партнерські контакти Кіровоградщини з його рідним графством Лінкольншир. Майкл Вебб також заснував іменну стипендію Ельворті для кращих студентів кіровоградських вузів, домовився про обмін студентами та викладачами між кіровоградськими та англійськими вищими навчальними закладами. Він допомагає оновлювати експозицію музею заводу «Червона Зірка», а нещодавно організував поїздку до Лондона заслуженого ансамблю народного танцю «Ятрань».
Онук сестри Майкла Вебба — Чарлз Норман — пішов стопами предків і нині успішно фермерствує. Вперше приїхавши до України, він був вражений багатством наших чорноземів. Вкладання інвестицій у розвиток сільського господарства та створення нових сільгосппереробних підприємств в області Чарлз Норман вважає надзвичайно перспективним ділом. Тож не виключено, що справа, започаткована Робертом і Томасом Ельворті, незабаром знайде продовження у діяннях їхніх нащадків.