Сьогодні в Україні офіційно стартує новий політичний сезон — відкривається друга сесія Верховної Ради. Парламент працюватиме напружено, і не лише тому, що сьогодні на розгляді в комітетах перебуває 496 законопроектів, які чекають свого розгляду і схвалення, в тому числі і проект Держбюджету України на наступний рік. На осінь опозиція готує політичні акції протесту, і Президент у День незалежності поставив перед парламентаріями непросте завданнячко: перетворити нашу державу з президентсько-парламентської на парламентсько-президентську республіку. А це — створення конституційної комісії, внесення змін ледь не до всіх статей Основного Закону...
На першій погоджувальній раді голів парламентських комітетів і лідерів депутатських фракцій Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив: поки що підготовлено до розгляду в сесійній залі лише 42 питання. Майже кожен другий законопроект, запропонований до порядку денного другої сесії, внесено народними депутатами України, 36 законопроектів — Президентом України, 203 — Кабінетом Міністрів, 3 — Національним банком України. Найбільше проектів законів перебуває на опрацюванні в комітетах з питань фінансів і банківської діяльності, з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій і в Комітеті правової політики. 
Ще одне завдання, яке поставив перед депутатами напередодні відкриття нової сесії Президент, —створення парламентської більшості. На сьогодні дев’ять фракцій (НДП, ТУ і ПППУ, АПУ, «Регіони України», «Народовладдя», «Народний вибір», «Європейський вибір», «Демократичні ініціативи» і СДПУ(о) вже заявили про свою готовність утворити парламентську більшість. Зібрано вже 231 підпис народних депутатів, готових увійти до більшості. Обрано голову координаційної ради дев’яти фракцій — народного депутата Олександра Карпова. Але саму більшість у парламенті поки що не утворено. «За кількістю достатньо депутатів, щоб утворити парламентську більшість, але ми цього не робимо, аби не закрити шлях до співпраці з іншими фракціями, — сказав в інтерв’ю журналістам постійний представник Президента України у ВР Олександр Задорожній, — якби більшість було вже створено, документи підписано і ми пропонували б іншим фракціям приєднуватися до чогось — це може бути сприйнято як образа». На вчорашньому засіданні координаційної ради дев’яти фракцій вирішено доопрацювати до середи засновницькі документи з утворення парламентської більшості і потім передати їх чотирьом фракціям, що не брали участі в нараді дев’яти («Наша Україна», КПУ, СПУ і БЮТ). За словами О. Задорожнього, проект угоди про утворення парламентської більшості базується на телезверненні Президента України та його виступі на засіданні уряду. Тобто його основний зміст — політична і територіально-адміністративна реформи, створення коаліційного уряду. Головна теза — можливість утворення парламентської більшості як інструменту створення коаліційного уряду.
У свою чергу, лідер «Нашої України» Віктор Ющенко вважає, що проблема з формуванням парламентської більшості — поза стінами парламенту. В інтерв’ю журналістам після засідання погоджувальної ради він висловився за підписання тристоронньої угоди про відповідальність за стан справ у країні — між парламентською більшістю, утвореною на базі демократичних сил, коаліційним урядом і Президентом України. Водночас В. Ющенко оцінив перспективи з утворення парламентської більшості «досить оптимістично». Він зазначив, що після його останньої зустрічі з Леонідом Кучмою у нього виникла впевненість, що Президент може змінити політичну ситуацію в державі з «протистояння на співзмагання».