У Чернівцях відкрився V Міжнародний конгрес україністів. На зібрання прибуло більш як 700 учених з 24 країн світу. Найбільші делегації — від Польщі, Німеччини, Канади, Італії, Росії, США, Болгарії і, звичайно, від України. На конгресі розглядатимуть теми: «Освіта в Україні», «Географічна історія», «Історія культури», «Кінознавство та театрознавство», «Українська мова в сучасній Україні», «Сучасна українська література: теоретична перспектива», «Література і питання національної ідентичності», «Авангард і новаторство в літературі», «Проблеми інформаційного простору в Україні», «Україна очима іноземців», «Українське козацтво в контексті світової історії», «Проблеми вищої школи в Україні», «Правознавство», «Релігієзнавство», «Педагогіка», «Поезія і філософія» та інші. Крім того, в рамках заходу відбудеться наукова конференція «Хотину — 1000 років». Після завершення конгресу планується видати десятитомник представлених наукових праць.
На врочистому засіданні з нагоди відкриття конгресу вчена рада Чернівецького національного університету присвоїла звання почесного доктора наук голові Українського історичного товариства, речникові української діаспори Любомиру Винарю із США та видатній українській письменниці Ліні Костенко, яка колись навчалася в Чернівецькому університеті.
Принагідно відбулися презентації видань і проектів останніх років, які свідчать про розвиток української науки. Іван Дзюба представив перший том «Енциклопедії сучасної України», Микола Жулинський — перший та другий томи Повного академічного зібрання творів Тараса Шевченка, Дмитро Наливайко — чергові томи Бібліотеки світової літератури.