На Вінниччині, за останніми даними статистики, знову намітилася тенденція до зростання заборгованості із виплати зарплати — у червні н. р працюючі недоотримали зароблених коштів на 2,2 мільйона гривень більше, ніж у попередньому місяці. У 12 із 27 районів сума боргу на кожного з тих, хто має роботу, перевищує загальнообласний показник. Роботодавці найбільше заборгували перед трудівниками Чернівецького району: кожен з них чекає не дочекається заробленого — у середньому 1307 гривень. У Мурованокуриловецькому районі ситуація не набагато краща — боргів на кожного з тих, хто не отримує зарплати, назбиралося по 1239 гривень. Не спішать з виплатою у Чечельнику, Ладижині і навіть в обласному центрі.
Найбільше обсіли борги агропромисловий комплекс — їх кількість становить 60,9 відсотка від загальної суми. А загалом своєчасно не отримують зароблене 27,5 відсотка працюючих, третина з них чекає зарплати більш ніж півроку.
Дивує ось що: представники влади час від часу роблять заяви, що в області нема жодних економічних підстав для нарощування таких боргів. Усі звинувачення при цьому сипляться на голови керівників трудових колективів. Однак ні звільнення окремих з них із займаних посад, ні притягнення до відповідальності, навіть кримінальної, істотно не змінило картину: з початку року з великими потугами вдалося погасити борги лише на 8,9 відсотка. Щоправда, на деякий час (два—три місяці) боргову «конячку» все-таки вдалося загнуздати. Проте не надовго. До 80 мільйонів гривень старої заборгованої платні додалася нова сума. Спеціалісти переконливо твердять, що наприкінці літа — початку осені ситуацію вдасться переломити: борги селянам частково повернуть натурою — зерном пшениці, жита, ячменю.
Водночас навіть оптимісти не впевнені, що протягом двох-трьох наступних років в області позбудуться боргового «хвоста». Прикро й те, що середній розмір платні в області один з найнижчих у державі. На жаль, 128,5 тисячі працюючих навіть її не отримують вчасно.