Кличе дзвоник на урок

Нинішнього навчального року на Полтавщині за парти сядуть 214 тисяч дітей, що на 4 тисячі менше, ніж торік. Півтори тисячі шкіл й дошкільних навчальних закладів готові хоч сьогодні прийняти дітлахів. Вісімнадцятитисячна армія педагогів поповнилася випускниками місцевого університету та педучилища. Але не в усіх сіячів розумного, доброго й вічного святковий настрій: заборгованість у заробітній платі в містах і районах становить 758 тисяч гривень.
Солодке свято
Підсумок «солодких жнив» підбили полтавські бджолярі на святі меду в обласному центрі. Люду на нього зібралось, як у вулику бджіл, і мед лився рікою — щоправда, за готівку, але ціни не дуже кусалися. Головне, що це був не звичайний базар, а живе спілкування, під час якого відвідувачі дізналися багато цікавого. Приміром, на Полтавщині нині налічується 100 тисяч бджолосімей і кожна з них цього сезону «заготовила» по 25—30 кілограмів трунку, що значно менше попередніх років. Причина не так у несприятливих погодних умовах, як у різкому зменшенні посівів медоносних культур. Такий крок не можна назвати мудрим, бо продукти бджільництва: пилок, маточне молочко, отрута, прополіс, віск, — мають унікальні лікувальні властивості і набагато ефективніші від синтетичних аналогів.
Гроші зі сміття
Міська влада Кременчука розглядає рішення про введення місцевого податку на... сміття. Це буде новий спосіб боротьби з несанкціонованими сміттєзвалищами, які ростуть у місті, як гриби після дощу, оскільки більша частина приватного сектора не укладає з комунальниками угод на вивезення відходів. Із 16 тис. власників осель за цю послугу сплачують лише 3 тис. Крім того, що неплатники забруднюють рідне місто, вони підривають його казну, бо спецпідприємству доводиться прибирати звалища власним коштом.
Комсомольська велодружина
Патрульний велопідрозділ громадського формування «Правопорядок» у Комсомольську складається з хлопців, котрі вже пройшли службу в армії. Вони щодня об’їжджають місто, стежать за порядком на святах і концертах, пляжних зонах Дніпра, виявляють інші порушення і тут же їх припиняють. Юнаків не можна не помітити: велосипеди «Турист» харківської марки, на блакитних сорочках нашиті герб міста й емблема «Охорона порядку». Вочевидь експеримент вдався, от лише розширити його поки що немає змоги — бракує коштів.
Воля відстань подолає
Із Полтави до кримських Сак Владислав Федорченко вирушив не потягом чи автобусом, а в інвалідному візку. Підступна хвороба з дитинства хотіла прикути його до ліжка, але хлопець не здався. Він регулярно займається спортом — шестиразовий чемпіон країни з плавання, багато читає, з ним приємно спілкуватись. А ще любить подорожувати, бо вважає: саме дорога допомагає сповна відчути всі принади й радості життя. На переобладнаному за власною конструкцією візку побував у Києві, Львові, Севастополі, Москві. Веде щоденники, наводить містки народної дипломатії між тисячами людей.
Добірку підготував Григорій ГРИНЬ.