Здатність людини протистояти хворобам — одна з базових, що виробилися в процесі еволюції. Відповідає за неї імунна система організму. У нашій свідомості вона асоціюється зі стіною, що заступає шлях збудникам захворювання. І в разі її ослаблення цілком логічне вживання імуностимуляторів (імуномодуляторів) — речовин, що сприяють її відновленню. Насправді це складна багаторівнева система з великою кількістю компенсуючих один одного компонентів, що мають високий рівень автономності. І випадання одних блоків спричиняє підключення інших. Якщо казати про аналогії, то найправильнішим тут було б порівняння з глибоко ешелонованою узгодженою обороною. Бездумне втручання в цю систему може призвести до небажаних, а іноді й тяжких наслідків. Про деякі з них читачам «ГУ» розповів завідувач лабораторії молекулярної біології Центру радіаційної медицини АМН України Анатолій ЧУМАК:

— З початку дев’яностих років спостерігається інтенсивне поширення так званих ТОРЧ-інфекцій. До цієї групи належать віруси герпесу, токсоплазмозу, червоної висипки, мегаловірус. Нерідко їхній вплив на організм кваліфікують помилково. «Змазана» симптоматика утруднює правильну діагностику. В цьому випадку домінуючу інфекцію можна виявити лише під час детального обстеження з використанням найновітніших методик і обладнання.

— Більшість лікарів у такій ситуації призначає імуностимулятори...

— Це може дати лише тимчасовий ефект. Певний час, можливо, й відчуватиметься полегшення. Але не довго. Оскільки не буде усунено причину захворювання.

Це, як то кажуть, надводна частина айсберга. З другого боку, всі імуностимулятори впливають на розмноження клітин. А вони «розмовляють» однією мовою. І наказ на розмноження здорової клітини потенційно злоякісна може сприйняти так само. Тому з імуномодуляторами треба бути вельми обережним. І насамперед необхідно виявити причину пригнічення імунної системи.

Вдумайтеся: ніхто з терапевтів не призначає хворим препарати, що впливають на тиск, не вимірявши його. А призначати імуномодулятори без попередньої оцінки імунної системи у нас вважається «ознакою гарного тону».

— Як виміряти тиск, знають усі. А як можна «виміряти» стан імунної системи?

— Для цього розроблено спеціальні методики. В Україні, окрім нашого центру, цим займаються й інші лікувальні заклади. Тому йдеться не про те, що це неможливо, а про відсутність відповідної культури і незнання ступеня небезпеки бездумного захоплення іномумодуляторами. Свого часу ми вивчали в лабораторії вплив одного з імуномодуляторів на організм при захворюванні на туберкульоз. У поєднанні з протитуберкульозними препаратами він давав дуже добрі результати. Але його вживання без антибіотиків стимулювало розвиток туберкульозу в піддослідних тварин набагато сильніше, ніж у контрольній групі, яка не отримувала жодного лікування.

На думку фахівців центру, неконтрольоване і бездумне вживання препаратів, що стимулюють імунну систему, в кращому разі може бути просто марним, а в гіршому — «найневинніша» ехінацея може посилити алергічні реакції, спровокувати розвиток токсоплазмозу, хламідіозу, герпесу і навіть онкозахворювань. Не забуваймо, що в умілих руках лікаря і отрута може стати ліками, і, навпаки, навіть найкращі ліки, вживані без потреби, можуть стати отрутою.